Euro opäť oslabuje!

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Prvé minúty európskej seansy v pondelok priniesli posilnenie eura voči doláru na úroveň 1,3670 EURUSD, no tu sa rast eura zastavil a naopak, spoločná mena eurozóny sa už po zvyšok dňa porúčala nadol. Oslabovanie eura nezastavila ani hladina 1,3600 EURUSD a naša mena si tak voči doláru pohoršila až na úroveň 1,3590 EURUSD, v blízkosti ktorej napokon obchodovanie aj uzavrela.

K oslabovaniu eura voči doláru prispel aj vývoj kurzu eura voči britskej libre, na ktorom sa do veľkej miery prejavuje roztváranie nožníc medzi úročením jednotlivých mien. Spoločná mena eurozóny aj v utorok pokračovala v oslabovaní a voči doláru si pohoršila o tretinu percenta na úroveň 1,3550 EURUSD. Dôvodom je stále doznievajúci efekt rozhodnutia ECB o menovej politike. Obchodníci sa totiž začali zamýšľať nad tým, ako negatívna depozitná sadzba ovplyvní postavenie eura ako rezervnej meny.

Euro sa v stredu voči doláru obchodovalo v pásme 1,3520 EURUSD až 1,3560 EURUSD. Podľa Dany Špacírovej, analytičky Poštovej banky, chýbali na trhu zásadnejšie makroekonomické zverejnenia a obchodovanie tak bolo skôr pokojné. Z komentárov vrcholných predstaviteľov zaujali slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Tá povedala, že kroky ECB naznačujú, že kríza v eurozóne ešte nie je za nami.

Euru sa v úvode štvrtkového obchodovania veľmi nedarilo, keď oslabovalo najmä voči britskej libre, ale aj voči americkému doláru. Okolo obeda sa kurz našej meny voči americkému náprotivku dostal na dohľad úrovne 1,3510 EURUSD, no euro sa následne odrazilo nahor a do záveru obchodovania posilnilo až na úroveň 1,3570 EURUSD.

V posledný obchodný deň uplynulého týždňa euro voči doláru mierne oslabilo a deň i týždeň uzavrelo na hladine 1,3540 EURUSD. Na trhu chýbali zásadnejšie makroekonomické zverejnenia či iné správy a obchodovanie tak bolo vcelku pokojné, ako sa na koniec týždňa patrí. Euro počas dňa pokleslo aj na úroveň 1,3520 EURUSD, no dokázalo sa odraziť nahor a úroveň 1,3503 EURUSD, ktorú dosiahlo tesne po zasadnutí ECB, tak zatiaľ nepodliezlo. Za celý uplynulý týždeň si spoločná mena eurozóny z hodnoty voči doláru odpísala tri štvrtiny percenta.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Meny nášho regiónu minulý týždeň voči euru oslabovali. Výnimkou bola len česká koruna, ktorej kurz voči spoločnej mene eurozóny bol opäť stabilný a držal sa v okolí úrovne 27,440 EURCZK. Poľský zlotý voči euru za týždeň stratil – 0,6 % a v piatok zatváral obchodovanie na úrovni 4,1190 EURPLN aj z dôvodu špekulácií, že poľská centrálna banka bude musieť na spomaľujúcu infláciu odpovedať znižovaním úrokových sadzieb.

Ešte výraznejšie oslabenie voči euru, a to o – 1,3 %, si minulý týždeň pripísal maďarský forint, ktorý sa v piatok večer obchodoval na úrovni 306,60 EURHUF.

Zasadá americký Fed, sadzbami by hýbať nemal

Tento týždeň nás čaká dvojdňové zasadnutie amerického Fed-u pod vedením guvernérky Yellenovej. Neočakávame od neho zmenu v nastavení úrokových sadzieb [zo súčasných 0,00 % až 0,25 %], avšak Fed zrejme opäť prikročí k okresaniu objemu nakupovaných aktív.

V súčasnosti centrálna banka skupuje dlhopisy v objeme 45 mld. USD mesačne. Nedávne dáta z americkej ekonomiky však mierne sklamali a pokračujúci tapering v podaní Fed-u z nášho pohľadu nie je natoľko istý ako v predošlých mesiacoch. Stále sa však viac prikláňame k názoru, že objem stimulov centrálni bankári okrešú.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices