Ukrajina sa bojí sabotáže, zvyšuje ochranu plynovodov

plynovod
PHOTO: Flickr.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v stredu nariadil sprísnenie bezpečnostných opatrení v sieti tamojších plynovodov. Chce tak zabrániť sabotáži po tom, ako minister vnútra Arsen Avakov označil utorňajší výbuch a požiar potrubia za výsledok odpálenia bomby.

Udalosť sa odohrala na hlavnej zásobovacej terase medzi Ruskom a zvyškom Európy, nevyžiadala si však žiadne zranenia ani prerušenie toku. Podľa Kyjeva bolo cieľom páchateľov poškodiť povesť Ukrajiny ako tranzitnej krajiny v období, keď čelí separatistickému povstaniu a prerušeniu dovozu plynu z Ruska v dôsledku neschopnosti dohodnúť sa na jeho cene.

Plánovaná sabotáž

Utorňajší výbuch a požiar zasiahli úsek medzi dvoma dedinami v Poltavskej oblasti v strednej časti Ukrajiny. Zdroj z ruského plynárenského podniku Gazprom následne uviedol, že doprava nemusela byť prerušená, keďže je k dispozícii súbežné potrubie.

„Už pred niekoľkými týždňami sme predvídali, že by mohla byť plánovaná sabotáž s cieľom narušiť povesť Ukrajiny ako spoľahlivého tranzitného partnera,“ povedal Jaceňuk. Minister Avakov predtým vyjadril predpoklad, že sabotéri použili „výbušné zariadenie umiestnené pod betónovým blokom slúžiacim ako podpera potrubia“.

Na mieste podľa neho nastali až dva výbuchy a Kyjev momentálne „skúma okolnosti“, pričom sa zameriavajú predovšetkým na „zasahovanie zvonka“. Avakov ešte v utorok povedal, že incident by mohol byť považovaný za „teroristický čin“.

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

Toky plynu sú stabilné

Ruské toky plynu do Európy cez Ukrajinu zostávajú stabilné aj v stredu po tom, ako hlavný ukrajinský plynovod privádzajúci ruský zemný plyn do zvyšku Európy v utorok zasiahol výbuch, uviedol to člen predstavenstva spoločnosti Gazprom Vitalij Merkelov.

Slovenská tranzitná spoločnosť Eustream už skôr rovnako potvrdila, že objem dodávok je v norme. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v utorok oznámil, že v prípade incidentu s plynovodom mohlo ísť o „teroristický čin“.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices