Ceny ropy môžu kvôli Iraku opäť vyletieť nahor!

ropa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Komodity, a to naprieč rôznymi sektormi, majú za sebou hektický týždeň. Najväčší podiel na tom nepochybne má eskalujúce napätie a násilnosti v Iraku, ktorých vplyv sa prejavil ako v energetickom sektore, tak aj u vzácnych kovov. 

Komoditný index DJ-UBS však vzrástol iba o 0,8 percenta, pretože vysoké zisky, ktoré dva vyššie spomenuté sektory zaznamenali, boli oslabené stratami u priemyselných kovov. Tie pramenili z obáv ohľadom ekonomického vplyvu rastúcich cien ropy a taktiež z pokračujúceho vyšetrovania stavu zásob medi v Číne, kde existuje podozrenie, že oficiálne údaje nezodpovedajú skutočnému stavu. Poľnohospodársky sektor tiež oslabil, najmä v dôsledku očakávanej hojnej ponuky v zberovej sezóne 2014/15.

Energetický index DJ-UBS vzrástol za posledný týždeň o 3,6 percenta, čím sa vyšplhal na najvyššiu úroveň od 9. decembra. Všetky štyri hlavné energetické kontrakty podávali tento týždeň najlepšie výkony a ich vysoké zisky sa premietli do cien americkej ropy WTI aj benzínu. Obe komodity tak dosiahli svojho šesťročného sezónneho maxima.

K prudkému nárastu cien navyše dochádza v čase, keď sa zvyšuje sezónny dopyt po rope a benzíne v súvislosti s nadchádzajúcou automobilovou sezónou v USA. K tomu sa potom ešte pridáva zvýšený dopyt zo strany verejných služieb v súvislosti s vyššou spotrebou u chladiacich zariadení. To je zrejmé najmä pri niektorých významných producentoch ropy, ako napr. Saudskej Arábii, kde namiesto plynu radšej priamo spaľujú lacné palivo.

Ak sa eskalujúce násilie v Iraku rozšíri aj do južnej časti krajiny, dodávky ropy z tohto štátu, ktorý je druhým najväčším producentom z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), by mohli byť ohrozené. Načasovanie udalostí je navyše pre OPEC nešťastné, pretože už teraz zaostáva za svojím stanoveným cieľom, totiž vyťažiť 30 miliónov barelov ropy za deň. Podiel na tomto stave nesie najmä Líbya, kde produkcia zaznamenala 90% prepad zo svojich maxím a taktiež Irán, na ktorý môžu byť po júli uvalené ďalšie sankcie, ak sa mu nepodarí uzavrieť so západnými mocnosťami jadrovú dohodu.

Iraku sa v oblasti ropnej produkcie doteraz veľmi darilo. Produkcia ropy stúpa a iracká vláda si stanovila veľmi ambiciózny cieľ – do konca roka zvýšiť súčasné tempo 3,3 miliónov barelov za deň na 4 milióny. Do roku 2016 by potom toto číslo malo vzrásť až na 7 miliónov barelov za deň. Kvôli bojom, ktoré v súčasnej dobe prebiehajú, však bude takmer nemožné rozvinúť produkciu v doteraz nevyužívaných ložiskách na severe a východe krajiny.

Kľúčovou otázkou v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch bude, či sa v Bagdade, Karbale, na ropných poliach ovládaných šiitmi a v oblasti exportných zariadení na juhu krajiny podarí zachovať pokoj a vyhnúť sa tak zatiahnutiu do konfliktu.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Priemerná cena severomorskej ropy Brent sa v tom čase pohybovala okolo 110 dolárov za barel. Súčasná rally je v porovnaní s predchádzajúcimi udalosťami relatívne malá, ale ak uvážime dôležitosť Iraku a sezónne zvýšenie dopytu, bude počet kupujúcich vyšší ako počet predávajúcich. Tento stav potrvá až do doby, kedy bude jasnejšie, akým smerom sa bude situácia v Iraku vyvíjať. K tomu, aby investori špekulujúci na raste svoju pozíciu vôbec začali prehodnocovať, by sa cena americkej ropy WTI musela vrátiť späť pod hranicu 105 dolárov za barel a cena ropy Brent pod 111 dolárov za barel.

Vzácnym kovom táto zvýšená geopolitická hrozba poskytla miernu podporu. Prvýkrát od apríla sa ako zlatu, tak aj striebru podarilo zaznamenať zisky dva týždne po sebe. Striebro podávalo tento týždeň najlepšie výkony a vyzerá to, že sa mu podarí prelomiť klesajúci trend, ktorý trvá od apríla 2011, keď maximálna cena dosiahla hodnoty 50 dolárov za uncu.

Okrem nákupu vzácnych kovov ako bezpečných investičných prístavov by trh tiež mohol začať špekulovať, že súčasné zvýšenie cien energií by mohlo mať negatívny vplyv na dopyt. To by mohlo zabrzdiť doteraz ešte veľmi krehké oživenie svetovej ekonomiky, ako sme tomu boli svedkami u dvoch predchádzajúcich cenových skokov v rokoch 2011 a 2012.

Zlatu ďalej pomohli správy, že štrajk baníkov v Južnej Afrike, ktorá od januára ochromovala produkciu platiny a paládia, bude možno čoskoro ukončený. V dôsledku tejto správy došlo k masívnemu výpredaju platiny a najmä paládia, čo viedlo k uzatváraniu dlhých pozícií, ktoré vsádzali na to, že cena platiny a paládia porastie rýchlejšie než cena zlata.

Vyzerá to, že zlato si svoje zisky upevní. Iba ak by došlo k opätovnému prelomeniu trendovej línie a hranice odporu na úrovni 200denného kĺzavého priemeru v hodnote 1288, signalizovalo by to, že sa cena vracia späť nad hranicu 1300. V pomere k zlatu sa striebro pohybuje na svojich najvyšších hodnotách za dva mesiace a bude zaujímavé to sledovať, keby sa mu podarilo prelomiť hranicu 20 dolárov za uncu.

Komentár pripravil Ole S. Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

europska unia

EÚ je závislá od dovozu vzácnych kovov. Dopyt po nich ale narastá natoľko, že sa majú začať ťažiť aj u nás

Európska únia nie je suverénna – čo sa týka závislosti od dovozu vzácnych kovov, ktoré …

Consent choices