Obama, Hollande a Merkel pohrozili Rusku dalšími sankciami

merkel a obama
Angela Merkelová a Barack Obama. PHOTO: Flickr.

Prezidenti Spojených štátov, Francúzska a nemecká kancelárka sa zhodli na tom, že ak Rusko nezaistí zmiernenie napätia na hraniciach s Ukrajinou, uvalí na neho Západ ďalšie sankcie.

Prezidenti Barack Obama, Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkel sa dohodli, že ak Rusko nepodnikne okamžité konkrétne kroky k deeskalácii siutácie na východe Ukrajiny, Spojené štáty a Európska únia podniknú ďalšie kroky, ktorými by na Rusko uvalili dodatočné sankcie, stojí vo vyhlásení Bieleho domu.

Obama, Hollande a Merkel privítali jednostranné týždenné zastavenie paľby na východe Ukrajiny, ktoré v piatok oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Povstaleckí vodcovia odmietli zložiť zbrane a Moskva uviedla, že prímerie pripomína viac ultimátum než dohodu.

Zákaz vstupu do krajiny

Američania podľa piatkového vyjadrenia vysokého činiteľa z Washingtonu zintenzívnili rokovania s Európskou úniou o možných cielených sankciách. Tie by boli namierené proti ruskému obrannému priemyslu a odvetvím využívajúcim západné špičkové technológie.

Západ zaviedol v uplynulých mesiacoch sankcie proti Rusku po anexii Krymu. Ide predovšetkým o zákaz vstupu do krajiny a zmrazenie majetku pre desiatky ruských politikov a podnikateľov.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

Pozastavené členstvo

Na zoznam sa dostalo sedemnásť ruských spoločností a bánk patriacim ĺudí z blízkeho okruhu ruského prezidenta Vladimira Putina. Západné krajiny doposiaľ neuvalili sankcie na jednotlivé hospodárske odvetvia.

Lídri najvyspelejších krajín skupiny G7 vyzvali Rusko, aby prestalo zasahovať na Ukrajine. Nedávna schôdzka G7 bola prvá, odkedy sa Rusko v roku 1997 stalo členom rozšírenej G8. Mocnosti mu členstvo v exkluzívnom klube pozastavili ako odpoveď na anexiu Krymu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices