Porošenko vyhlásil prímerie, rebeli odmietajú zložiť zbrane

porošenko
Petro Porošenko, novozvolený ukrajincký prezident. PHOTO: Flickr.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil jednostranné zastavenie paľby na východe krajiny, ktoré má umožniť rebelom zložiť zbrane. Prímerie je platné od štvrtku a potrvá týždeň, informovala agentúra Reuters.

Vodcovia proruských povstalcov na východe Ukrajiny v prvej reakcii odmietli zložiť zbrane. Moskva označila prímerie za ultimátum. Zároveň obvinila Ukrajinu z provokácii na spoločných hraniciach a žiada vysvetlenie.

„Prímerie potrvá do 27. júna. Je to viac než dostatočný čas na to zahájiť odzbrojovanie a začať vytvárať zónu pozdĺž hraníc medzi Ukrajinou a Rusko,“ povedal Porošenko počas svojej návštevy v Doneckej oblasti. Vládne sily podľa neho budú strieľať len vtedy, ak sa dostanú pod paľbu separatistov, píše Reuters.

„Prímerie neznamená, že sa nebudeme brániť v prípade napadnutia našej armády. Urobíme všetko preto, aby sme ochránili naše územie,“ povedal prezident.

Štrnásťbodový plán

Zastavenie paľby na východe Ukrajiny je jedným z bodov Porošenkovho mierového plánu. Ten má vyviesť krajinu zo súčasnej krízy. Ďalším krokom má byť zloženie zbraní povstalcov. Tí dali najavo nedôveru voči plánu a požadujú stiahnutie armády a Národnej gardy zo svojich ľudových republík.  

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Porošenko žiada odzbrojenie povstalcov a sľubuje im slobodný odchod z krajiny a amnestiu tým, ktorí sa nedopustili závažnejších zločinov.

Jeho štrnásťbodový plán obsahuje decentralizáciu moci, ochranu ruského jazyka, vytvorenie desaťkilometrovej zóny na ukrajinsko-ruskej štátnej hranici, oslobodenie rukojemníkov, uvoľnenie administratívnych budov v Doneckej a Luhanskej oblasti a usporiadanie predčasných miestnych a parlamentných volieb. Plán rovnako sľubuje vytvorenie nových pracovných miest v regióne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices