Brusel chce reformovať Ukrajinu, posiela jej prvých 250 miliónov eur

vyplata
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska komisia uhradila prvú výplatu pre Ukrajinu vo výške 250 miliónov eur. Peniaze poputujú na podporu inštitúcií a reformy v krajine. Táto platba je súčasťou programu zmluvy, ktorá bola podpísaná 13. mája po spoločnom rokovaní medzi Európskou komisiou a ukrajinskou vládou v Bruseli.

„Toto vyplatenie je jedným z mnohých krokov, ktoré vykonávame s cieľom pomôcť vláde Ukrajiny pri riešení krátkodobých potrieb, ako aj s prípravou na implementáciu dohody o pridružení. Stojíme na strane Ukrajiny a dokazujeme to konkrétnymi akciami,“ uviedol Štefan Füle, komisár pre rozšírenie a európsku susedskú politiku.

Zmluva o budovaní štátu (State Building Contract) je navrhnutá tak, aby Ukrajine pomohla s procesom transformácie a súvisiacimi reformami. To zahŕňa konkrétne kroky na podporu väčšej transparentnosti, lepšej správy vecí verejných a podporu boja proti korupcii. Okrem toho pomáha vláde reagovať na potreby občanov.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Celkový rozpočet  schválený zmluvou je 355 miliónov eur, ktoré sa majú vyplatiť v dvoch dávkach. Druhá čiastka, ktorá bude predstavovať 105 miliónov eur, by mala byť vyplatená v najbližších mesiacoch.

Suma je súčasťou 11 miliardového balíka na pomoc Ukrajine, ktorý bol orgánmi EÚ schválený ešte v marci 2014.

O tib

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices