Futbal je balet pre široké masy

futbal
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Od posledných futbalových majstrovstiev sveta dominoval medzi tímami španielsky futbal. Lenže teraz už tzv. tiki-taka štýl hrania, ktorý predvádza napríklad Barcelona, ​​stráca náboj. Keď sa na to pozrieme z pohľadu biznisu, tak to trochu pripomína stratégiu firmy IBM – kedy sa úspech dostavil aj napriek príliš ležérnemu prístupu. Avšak opakovanie biznis modelu či štýlu nevyhnutne povedie ku skaze.

 

Ukazuje sa, že v obchodovaní je vždy viac ako jedna víťazná stratégia. Nie je sa preto čo čudovať, že sekcia Odmietnutie zodpovednosti často obsahujú formulácie typu: „Predchádzajúci úspech nie je zárukou úspechu budúceho.“ Určenie ďalšieho víťaza svetového šampionátu alebo úspešnej obchodnej stratégie je rovnako ťažké. Vždy sa objavia nejaké rušivé sily / tímy, na ktoré nebude nikto pripravený. Víťazi v živote a v športe sú zakaždým tí, ktorí to chcú najviac a tiež to najviac potrebujú.

Práve preto sa tak darí Brazílii, Rusku a Francúzsku. Napríklad Brazília by rada umlčala kritické hlasy o organizácii majstrovstiev aj o svojej experimentálnej ekonomike. Rusko je zase známe svojou zarytosťou a bude sa snažiť uspieť. A Francúzsko? To je síce politicky aj ekonomicky odsúdené k záhube, avšak to nutne nemusí platiť aj vo futbale.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Čo tým všetkým ale chcem povedať je, že futbal je stále jedinou hrou, ktorá nás všetkých dokáže nadchnúť. Keby boli politici a zákonodarcovia aktívnymi futbalistami, potom by chápali, že futbal ponúka riešenie na všetky ekonomické problémy sveta: treba silný tím so skvelou obranou, zručnosťami a jednotlivcami v zálohe a tiež skvelými útočníkmi. To všetko dokáže iba tím, v ktorom každý pozná svoju úlohu. Ak nerobíte svoju prácu poriadne, potom okamžite prichádza trest. Môžete zradiť svojho partnera alebo zamestnávateľa, ale nikdy svoj tím. Svet potrebuje zodpovednosť bez zľutovania, nie politiku predstierania a preťahovania.

Šostakovič mal pravdu. Kedykoľvek radšej pôjdem na futbal ako na balet!

Komentár pripravil Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Medzinárodná hokejová federácia rozhodla, že hokejisti Ruska a Bieloruska nebudú hrať na Majstrovstvách sveta ani …

Consent choices