Brusel má problém, neuhradené faktúry EÚ dlhodobo rastú!

faktury
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Problém s neuhradenými faktúrami EÚ v posledných rokoch rástol. Kým v roku 2011 to bolo 11 miliárd eur, v roku 2013 to už bolo 23,4 miliardy nevyplatených eur. Otázkou je, či má byť tento problém vyriešený ešte skôr, ako nastúpi nová Komisia alebo podmienky nastolí úplne nové zloženie Rozpočtového výboru.

Súčasný predseda Rozpočtového výboru navrhuje začať rokovania ešte pred nástupom novej Komisie. Nemôže sa však postupovať tak ako doteraz, teda dávať sľuby a neplniť ich z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov. Takýmto spôsobom nebude EÚ nikdy dôveryhodná. Úplne nové zloženie EP, nová Komisia aj Rozpočtový výbor by mali v probléme neuhradených faktúr zabezpečiť väčšiu mieru transparentnosti, prijať spoločnú zodpovednosť a tým plniť svoje politické sľuby.

Čo je hlavným dôvodom, že neuhradené faktúry predstavujú každoročne väčšiu sumu? Môžu to byť problémy s neskorými dodávkami a tým aj nemožnosť splatiť faktúry včas alebo sľuby niektorých členských krajín, ktoré ich potom nedodržiavajú a neuvedomujú si, že to má finančné dôsledky.

Viac..  Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Hlavným cieľom EÚ týkajúcim sa rozpočtu v roku 2014 je zabrániť, aby nevyplatené faktúry presiahli 23 miliárd eur. V pozmeňujúcom rozpočte preto Komisia navrhuje využitie prípadnej rezervy, za určitých podmienok aj všeobecnej rezervy a touto cestou stabilizovať situáciu a vyhnúť sa efektu ďalšieho nabaľovania nevyplatených faktúr. 

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O tib

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Europoslanci schválili dlhodobé financovanie pre Ukrajinu, platformu Strategické technológie pre Európu (STEP) a súvisiace zásadné …

Consent choices