Chystáte sa na dovolenku? Pozrite si, kde v EÚ je najčistejšia a najšpinavšia voda

more
Ilustračné. PHOTO: Flickr.

Voda na plážach, riekach a v jazerách Európskej únie má vysokú kvalitu. 95 % lokalít na kúpanie spĺňa minimálne požiadavky, 83 % spĺňa prísnejšie požiadavky na úrovni hodnotenia „výborné“. Iba 2 %  nevyhovujú.

Najvyšší podiel lokalít s označením „nevyhovujúce“ je v Estónsku (6 %), Holandsku (5 %), Belgicku (4 %), Francúzsku (3 %), Španielsku (3 %) a v  Írsku (3 %).

Vyplýva to zo správy o kvalite vody, ktorú vypracovala Európska environmentálna agentúra (EEA). Hodnotenie kvality vody prebieha v 22 000 lokalitách v EÚ, vo Švajčiarsku a po prvýkrát aj v Albánsku. Spolu so správou EEA uverejnila aj interaktívnu mapu tu, ktorá zobrazuje výsledky každej hodnotenej lokality.

Hans Bruyninckx, výkonný riaditeľ EEA po ukončení testov skonštatoval: „Európske vody na kúpanie sa za posledné dve desaťročia zlepšili. Už sa do vodných útvarov nevypúšťajú také veľké množstvá odpadových vôd. Problém v súčasnosti predstavujú krátkodobé znečistenia počas silných zrážok a záplav. Tieto môžu preplniť kanalizačné systémy a vyplaviť fekálne baktérie z poľnohospodárskej pôdy do riek a morí.“

Tak kde sa kúpať môžeme

Najlepšie to z testovaných lokalít vyzerá na Cypre a v Slovinsku a Luxembursku. Tam je hodnotenie označené známkou „výborné“. Za týmito krajinami nasleduje Malta (99 % ), Chorvátsko (95 %) a Grécko (93 %). Z údajov ďalej vyplýva, že pobrežná voda vykazuje o niečo lepšie výsledky ako vnútrozemské vody na kúpanie. Luxembursko je jedinou krajinou, ktorá získala hodnotenie „výborné“ pre všetky svoje lokality na kúpanie, pričom Dánsko bolo tesne za ním s 94 % lokalít hodnotených tak isto, spolu s Nemeckom a jeho 92 % .

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Spôsob hodnotenia

Miestne orgány monitorujú vzorky na miestnych plážach, robia odber vzoriek na jar a počas celej kúpacej sezóny. Voda na kúpanie sa môže hodnotiť ako „výborná“, „dobrá“, „dostatočná“ alebo „nevyhovujúca“. Ako je ďalej v správe uvedené, hodnotí sa úroveň dvoch typov baktérií, ktoré naznačujú znečistenie z odpadových vôd, alebo hospodárskych zvierat. Tieto baktérie môžu spôsobiť ochorenie (vracanie a hnačku), ak ich kúpajúci prehltne.

O tkl

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices