V západnej Európe majú zamestnanci nápoje zdarma. Ako riešia pitný režim firmy u nás?

vodovodný kohútik
PHOTO: Flickr.

Trend zo západnej Európy poskytovať zamestnancom zdarma aj iné nápoje, či minimálne balenú a chladenú vodu z dávkovača, u nás stále bežný nie je.

Balenú vodu? A ešte aj chladenú z dávkovača? Prípadne iné nápoje zadarmo? Hoci na Západe je trend poskytovať nielen v horúcich letných mesiacoch zamestnancom viacero možností na zabezpečenie pitného režimu, u nás sa firmy stále spoliehajú hlavne na vodu z vodovodu, a to vrátane výrobných sektorov a rôznych pracovných podmienok.

Vyplýva to aj z porovnania údajov z jednotlivých krajín spoločnosti Dolphin, európskej trojky vo výrobe balenej chladenej vody. Podľa nich mnohí zamestnávatelia našich firiem nepovažujú za štandard bezplatné poskytnutie viacerých druhov nápojov v rámci pitného režimu, ako je to v iných štátoch. V Nemecku je napríklad už istým kultúrnym štandardom, že zamestnanci majú k dispozícii zdarma akékoľvek množstvo perlivých či neperlivých nápojov v malých baleniach. Vo Francúzsku či Taliansku je zas takmer v každej firme k dispozícii minimálne chladnejšia či teplejšia voda z dávkovača. V Holandsku je takisto nemysliteľné, aby zamestnanci nemali vo firmách k dispozícii aj zdarma kávu.

„Vo firmách na Slovensku však napríklad stále nie je bežným štandardom ponúkať zamestnancom zdarma minimálne chladenú či teplú vodu z dávkovača. Na druhej strane, isté snahy o zmenu a uvedomenie si, že ide aj o benefity pre zamestnancov, tu badať,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Dolphin Slovensko Ab Olde-Scheper.

Dostatočný prísun vody je pritom v rámci pitného režimu pre ľudský organizmus nevyhnutný. Voda totiž predstavuje až tri štvrtiny hmotnosti človeka. V rozmenenom na drobné, predstavuje 75 % nášho mozgu, 92 % krvi, 75 % svalov a napríklad 22 % kostí.

Práve voda umožňuje človeku lepšie sa koncentrovať zvyšovať výkony v práci a zvládať náročné úlohy. Dospelý človek by mal vypiť denne v priemere 2,5 až 3,7 litra tekutín. „Minimálne teda 8 pohárov vody denne. Kým prvý by mal človek vypiť ešte ráno, už druhý a tretí po začatí práce, štvrtý a piaty pred a počas obeda, ďalšie dva počas prestávok v práci a posledný pred spánkom,“ hovorí Ab Olde-Scheper.

Z celkovo prijatej vody predstavujú pitná voda a nápoje približne 80 percent – teda od vody z vodovodu, cez balené nápoje a minerálne stolové vody až po ďalšie sýtené a nesýtené nápoje. Zvyšných 20 percent je prijatých z potravy.

Samozrejme, objem vody závisí od viacerých faktorov. Teda  nielen od telesnej hmotnosti človeka, jeho veku a pohlavia, ale aj od teploty vzduchu, možností stravovania sa a hlavne pracovnej činnosti a celkovo dennej aktivity. Človek so sedavým zamestnaním, respektíve administratívny pracovník, ktorý sa aj striedmo stravuje, si môže ešte vystačiť s litrom vody na deň.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

No mladí a ľudia s fyzicky náročnejšou prácou, pri extrémnejších podmienkach a pri vyššej teplote okolia však potrebujú oveľa viac tekutín. Dnes už dokážu špeciálne „kalkulačky vody“ na webe vypočítať orientačnú spotrebu. Netreba zabúdať, že pri potení  treba počítať s príjmom vyšším o desať až 20 percent, pri zvýšení telesnej teploty o ďalších desať percent.

Práve voda je najzdravšia – v porovnaní so sladenými nápojmi je nekalorická, v porovnaní s minerálkami si zas človek nemusí strážiť prísun soli či draslíka. Na druhej strane, aj tu platí, že nie je voda ako voda. „Platí to nielen o vodovodnej vode, ale aj balenej. Hlavne v posledných rokoch pribudli rôzne spoločnosti ponúkajúce nižšiu kvalitu vody v dôsledku jej zlého uskladnenia, dávkovania či chladenia, napríklad aj prostredníctvom kávovarov. Preto si treba vždy všímať certifikáty kvality a zdroj, odkiaľ voda pochádza,“ poznamenáva Ab Olde-Scheper.

10 faktov o vode

  1. Voda zlepšuje fungovanie mozgu. Človek tak dokáže lepšie premýšľať, lepšie sa sústrediť a zvýšiť pozornosť. Podporí sa vnímavosť pri prácu a vzdelávaní.
  2. Znižuje sa pocit únavy. Práve nedostatok vody vedie k malátnosti a problémom s motorikou. Už strata 1-2 % telesnej váhy pri nedostatku tekutín vedú k zníženiu schopnosti sústrediť sa, pri  strate viac ako 2 percentách telesnej váhy z dehydratácie človek začína mať problémy s motorikou.
  3. Voda zvyšuje imunitný systém, pomáha bojovať proti chrípke, karcinogénnym ochoreniam, infarktu a podobne, čo je pre firmu z pohľadu nízkej práceneschopnosti rovnako dôležité.
  4. Práve voda zlepšuje prekrvenie organizmu a riedením krvi znižuje krvný tlak.
  5. Vyplavuje z tela toxíny prostredníctvom potenia a močenia, redukuje tak vznik obličkových kameňov či infekcie močových ciest. Potenie je zas prirodzeným prostriedkom na ochladzovanie prehriatej pokožky. Znižuje vnútornú teplotu aj pri chorobách.
  6. Zabraňuje vzniku kŕčov a výronov, správna hydratácia pomáha udržať pružnejšie svaly a premazanejšie kĺby.
  7. Je prírodným liekom proti bolesti hlavy a migrénam.
  8. Voda zlepšuje štruktúru pokožky, vyhladzuje ju, zlepšuje jej farbu a predchádza jej starnutiu.
  9. Je bez kalórií, no znižuje pocit hladu, čím pomáha pri kontrole príjmu kalórií.
  10. Voda zvyšuje metabolizmus, podieľa sa na trávení potravy v celom zažívacom trakte, takže aj znižuje zápchu.

O ram

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Voda sa stáva jedným z najcennejších artiklov v EÚ. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices