Euro si minulý týždeň voči doláru polepšilo!

euro
PHOTO: Flickr.

Na trhu v posledných dňoch dominujú tri nosné témy – situácia na Ukrajine, stupňujúce sa napätie v Iraku a kroky ECB. Uplynulý pondelok sa pozornosť venovala posledným dvom spomenutým faktorom. Euru sa v úvode obchodovania nedarilo a po príchode európskych obchodníkov sa dostalo na dohľad úrovne 1,3510 EURUSD. Tu sa ale odrazilo nahor a popoludní sa dostalo až na úroveň 1,3580 EURUSD. Postarali sa o to správy z prostredia ECB.

Podľa neoficiálnych zdrojov totiž ECB v najbližších mesiacoch neplánuje prísť so žiadnym ďalším opatrením na podporu ekonomiky a teda to, čo nám predstavila začiatkom júna, je nateraz finálne riešenie. Posilňovanie eura v utorok nepokračovalo a naopak, po príchode amerických obchodníkov k monitorom sa kurz spoločnej meny eurozóny porúčal nadol. V úvode dňa sa euro voči doláru obchodovalo na hladine 1,3570 EURUSD.

Májová miera inflácie v USA dosiahla medziročných 2,1 % a oproti februáru tak zrýchlila. Správa podporila dolár a euro tak oslabilo na úroveň 1,3540 EURUSD, v blízkosti ktorej napokon obchodovanie aj uzavrelo. Euro v stredu voči doláru postupne posilňovalo a do zverejnenia výsledku zasadnutia amerického Fed-u si polepšilo z rannej úrovne 1,3540 EURUSD na 1,3580 EURUSD. Dopoludnia sa pozornosť venovala minútkam z ostatného zasadnutia britskej BoE, ktorá sa profiluje ako prvá veľká centrálna banka pripravená čoskoro upustiť od mimoriadne voľnej menovej politiky a zdvihnúť úrokové sadzby nahor.

Deň bol na makroekonomické zverejnenia chudobný a obchodníci tak vyčkávali na večerné rozhodnutie Fed-u. To výraznejšie neprekvapilo a euro tak pokračovalo v miernom posilňovaní. Vo štvrtok si spoločná mena eurozóny voči doláru polepšila o desatinku percenta na záverečnú úroveň 1,3610 EURUSD.

Počas dňa však euro voči doláru testovalo aj hladinu 1,3640 EURUSD. V piatok spoločná mena eurozóny oslabila voči doláru pod hladinu 1,3600 EURUSD a popoludní sa krátkodobo nachádzala aj na úrovni 1,3565 EURUSD. V závere dňa však euro opäť mierne posilnilo a obchodovanie tak nakoniec zatváralo na úrovni 1,3600 EURUSD.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Podľa Dany Špacírovej, analytičky Poštovej banky kurzy mien nášho regiónu voči euru sa minulý týždeň vyvíjali striedavo. Poľský zlotý voči euru za týždeň stratil – 1,2 % a v piatok zatváral na úrovni 4,1690 EURPLN. K miernemu posilneniu došlo na strane maďarského forintu, ktorý v priebehu uplynulého týždňa voči euru zhodnotil o 0,2 % a piatkové obchodovanie

Americký Fed opäť znížil mesačný objem nákupov

Americký Fed minulý týždeň v súlade s očakávaniami ponechal základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na úrovni do 0,25 % a znížil mesačný objem nakupovaných aktív o ďalších – 10 mld. USD na 35 mld. USD mesačne. Centrálni bankári zároveň predstavili svoje aktualizované očakávania ohľadom nastavenia menovej politiky. Dvanásť z nich očakáva prvé zvýšenie úrokových sadzieb v roku 2015 a zvyšní traja až v roku 2016. Zároveň sa zvýšil počet centrálnych bankárov, ktorí ku koncu roka 2015 očakávajú základnú sadzbu na úrovni aspoň 1 % a do konca roka 2016 na úrovni aspoň 2,5 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices