Roaming bude v lete výrazne lacnejší! Aké sú ďalšie výhody?

roaming
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Významné zníženie cenových limitov mobilného dátového roamingu od 1. júla – od minulého roka došlo k poklesu o viac ako 50 %!

Roamingové poplatky dosiahli vrchol pred rokom 2007, keď sa nimi začala zaoberať EÚ. Výsledkom jej úsilia je dosiahnutie 80 až 90 % poklesu cien za roamingové služby v roku 2014 v porovnaní s rokom 2007.

Európska komisia pre vás pripravila veľký letný výpredaj! Od 1. júla 2014 EÚ zníži cenové limity týkajúce sa sťahovania údajov o viac ako polovicu: dôjde k poklesu v rozmedzí od 45 centov až po 20 centov za megabajt. Využívanie máp, sledovanie videa, kontrolovanie pošty či aktualizovanie sociálnych sietí počas ciest po EÚ bude ešte lacnejšie.

Uveďme konkrétny príklad: futbaloví fanúšikovia, ktorí počas tohtoročných majstrovstiev sveta cestujú po krajinách EÚ, zaplatia teraz za dátový roaming až 25-krát menej v porovnaní s tým, čo zaplatili počas majstrovstiev sveta v roku 2010!

Odkedy EÚ zaviedla cenové limity dátového roamingu, spotreba dát dramaticky vzrástla.

Zlacnejú aj telefonické hovory a textové správy. Je to veľmi dobrá správa, pretože popri cestovaní po Európe môžete aj naďalej zostať v kontakte s rodinou a priateľmi doma.

Druh mobilnej aktivity v EÚ Cenové limity v roku 2013 (bez DPH) Cenové limity v roku 2014 (bez DPH) Zníženie cien
uskutočnenie telefonátu 24 centov za minútu 19 centov za minútu 21 %
príjem telefonátu 7 centov za minútu 5 centov za minútu 28,5 %
zaslanie textovej správy 8 centov 6 centov 25 %
sťahovanie údajov/vyhľadávanie v sieti 45 centov za MB 20 centov za MB 55,5 %

Okrem toho vám od 1. júla 2014 prevádzkovatelia mobilných sietí v Európe môžu ešte pred uskutočnením vašej cesty ponúknuť špecifickú dohodu týkajúcu sa roamingu a prípadne vám aj umožniť vybrať si v krajine, ktorú sa chystáte navštíviť, miestneho mobilného poskytovateľa dátových služieb, medzi ktoré patrí napríklad emailovanie, čítanie online správ, online ukladanie fotografií či sledovanie videozáznamov. Vďaka tomu si môžete porovnať ponuky roamingových služieb a počas vášho pobytu v cudzine profitovať z atraktívnejších ponúk a cien.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Ale týmto sa to ešte nekončí: EÚ už pracuje na nových predpisoch zameraných na úplné odstránenie roamingových poplatkov. V regulačných opatreniach Komisie na vybudovanie prepojeného kontinentu sa predpokladá zrušenie poplatkov za roaming, ako aj zaručenie otvoreného a neutrálneho internetu a lepšia spotrebiteľská ochranu používateľov mobilných a širokopásmových sietí.

Podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroesová, ktorá má na starosti digitálnu agendu, povedala: „Tento obrovský pokles cien dátového roamingu bude pre nás všetkých predstavovať veľký krok vpred. To však nestačí. Veď prečo by na jednotnom trhu mali vôbec existovať roamingové poplatky? Dúfam, že do konca tohto roka dosiahneme dohodu o úplnom zrušení roamingových poplatkov – parlament už v tejto veci svoju úlohu urobil, všetko ostatné je teraz v rukách členských štátov.“

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia navrhla začleniť roaming do asociačnej dohody s Moldavskom

Európska komisia (EK) prijala návrh na začlenenie roamingu do dohody o pridružení medzi EÚ a …

Consent choices