Putin nemôže zakročiť na Ukrajine, Západ jasá

Vladimír Putin
Vladimír Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

Horná komora ruského parlamentu v stredu zrušila právo prezidenta Vladimira Putina nasadiť ozbrojené sily na Ukrajine na ochranu tamojších Rusov. Zrušenie tejto výsady navrhol sám Putin s cieľom upokojiť situáciu na východe Ukrajiny. Za zrušenie práva hlasovalo 153 zákonodarcov, jeden bol proti.

Vladimir Putin mal vďaka uzneseniu hornej komory z minulého roka právo využiť ruskú armádu na ukrajinskom území s cieľom ochrániť bezpečnosť ruských občanov a príslušníkov ruských ozbrojených síl.

O zrušenie tohto dekrétu opakovane žiadal americký prezident Barack Obama, ako aj vedúci predstavitelia Európskej únie. Putin im teraz vyhovel.

Horná komora je však naďalej pripravená prezidentovi právo opäť udeliť, ak to bude potrebné. „Ak bude nevyhnutné prijať opatrenia vojenskej povahy, branný a bezpečnostný výbor je pripravený zvážiť znovuzavedenie práva. Dúfam však, že k tomu nedôjde,“ vyjadril sa predseda branného výboru Rady federácie Viktor Ozerov.

Ruský prezident sa gestom snaží ukázať medzinárodnému spoločenstvu, že podporuje mierový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby sa vyhol novým sankciám.  Európska únia ho totiž už dávnejšie varovala, že zavedie ďalšie sankcie na ruskú ekonomiku, ak Moskva neprispeje k zmierneniu napätia na východe Ukrajiny. 

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkel je tento Putinov krok dôležitým psychologickým momentom. Pokrok v riešení krízy je podľa nej však naďalej veľmi pomalý a Únia je stále pripravená zaviesť nové sankcie.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Ďalšie útoky

Len pár hodín po Putinovom vyhlásení však na Ukrajine nastalo porušenie prímeria.

Proruskí separatisti zostrelili armádny vrtuľník a bojovalo sa aj pri Luhansku. Ukrajinský prezident varoval, že pre neustále útoky separatistov prímerie ukončí. Vojakom nariadil, aby paľbu bez váhania opätovali. 

Pokoj zbraní narušilo včerajšie zostrelenie armádneho vrtuľníka, ktoré si vyžiadalo deväť obetí. K činu sa prihlásili proruskí separatisti. Jednu obeť a niekoľko zranených  hlásia aj z bani v Luhanskej oblasti, kde došlo tiež k ostrým bojom.

Incidenty sa čoraz viac dotýkajú aj civilistov. Pre neutíchajúce boje ich zomiera stále viac. Vojna si už podľa OSN vyžiadala na Ukrajine stovky obetí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices