Realizácia projektov spoločného európskeho záujmu bude jednoduchšia

Joaquín Almunia
Joaquín Almunia, podpredseda Komisie. PHOTO: Flickr.

Európska komisia prijala Oznámenie o významných projektoch spoločného európskeho záujmu (IPCEIs). Ide o nové pravidlá, ktorých cieľom je podporiť členské štáty, aby posielali svoje verejné výdavky na veľké projekty. Tie vytvárajú jasný prínos pre hospodársky rast, zamestnanosť a konkurencieschopnosť Európy. Pravidlá nadobudnú účinnosť 1. júla 2014.

Komisia tak stanovila kritériá, podľa ktorých môžu členské štáty podporovať nadnárodné projekty, ktoré majú pre EÚ strategický význam a sú v súlade s pravidlami EÚ pre štátnu pomoc. Všetko je súčasťou iniciatívy SAM (Modernizácia štátnej pomoci) zameranej na podporu rastu a konkurencieschopnosti v EÚ.

Joaquín Almunia, podpredseda Komisie zodpovedný za politiku hospodárskej súťaže: „Pravidlá pre podporu dôležitých projektov spoločného záujmu poskytnú členským štátom nástroj na riešenie zlyhania trhu vo financovaní veľkých nadnárodných projektov strategického významu.“

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Opatrenia IPCEI nahradia niektoré staré ustanovenia a značne zjednodušia podporu dôležitých projektov s jasným európskym rozmerom v oblastiach ako je výskum a vývoj, cezhraničná doprava alebo energie. Tie by bolo inak potrebné posudzovať podľa niekoľkých rozličných súborov pravidiel. Okrem toho zvýšia intenzitu pomoci, pretože verejná podpora môže až 100%-ne pokryť medzery vo financovaní na základe veľkého súboru oprávnených nákladov.

O tib

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices