Situácia na Ukrajine je kritická, pre vojnu už zomreli stovky ľudí

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Na východe Ukrajiny zomrelo od 15. apríla do 20. júna v dôsledku bojov 423 ľudí, vojakov aj civilistov. Uviedol to v správe pre Radu bezpečnosti zástupca tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonović.

Nedávno vyhlásené prímerie a mierový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka je podľa OSN pozitívnym krokom správnym smerom. Situácia v oblasti, kde proti sebe stoja vládne jednotky a ozbrojení proruskí radikáli, však naďalej zostáva kritická.

„K separatistom aj naďalej smerujú zásoby zbraní, pribúda členov týchto ozbrojených skupín a prípadov porušovania ľudských práv zo strany povstalcov, narastá zločinnosť a bezprávie,“ vyhlásil Šimonović.

Spomenul však aj neprimerané použitie sily pri operáciach vládnych jednotiek a zdôraznil, že situácia je alarmujúca. Za posledné dva týždne sa podľa jeho informácií zdvojnásobil počet Ukrajincov, ktorí utiekli zo svojich domovov, Bez strechy nad hlavou sa v Doneckej a Luhanskej oblasti ocitlo až 15 200 ľudí.

„Ľudia odchádzajú kvôli strachu, ale tiež zhoršujúca sa ekonomická a sociálna situácia,“ uvádza.

Život vo vojne

OSN registruje viac ako 46 100 takzvaných vnútorných utečencov. Nemocnice sú podľa organizácie preplnené a chýba v nich potrebný lekársky personál. Chýbajú aj zásoby liekov a ceny potravín sa niekoľkonásobne zvýšili.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Asi polovica obyvateľov Donecka má problémy s prístupom k vode. V Slavjansku nemajú už týždeň tečúcu vodu, deväťdesiat percent mesta je odrezané od elektriny, verejná doprava nefunguje, rovnako ako mobilné telefóny.

Ukrajina sa v obrovskej kríze ocitla po tom, čo vtedajší prezident Viktor Janukovyč odmietol na jeseň minulého roku podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou.

Reakciou na tento krok boli protesty, ktoré videli pádu režimu, ruskej anexii Krymu a súčasným bojom ukrajinskej armády s proruskými separatistami na východe krajiny.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices