figeľ merkelová
Ján Figeľ s Angelou Merkelovou. PHOTO: redakcia/KDH.

Figeľ na stretnutí s Merkelovou. Riešili nového šéfa Európskej komisie

figeľ merkelová
Ján Figeľ s Angelou Merkelovou. PHOTO: redakcia/KDH.

Predseda KDH a podpredseda NR SR Ján Figeľ sa dnes zúčastňuje na summite lídrov Európskej ľudovej strany (EĽS) v meste Kortrijk v Belgicku. Rokovanie je prípravou na rozhodnutia Európskej rady, ktorá sa uskutoční dnes večer a zajtra s cieľom prijať dôležité rozhodnutia po nedávnych európskych voľbách.

Podľa Jána Figeľa bude najdôležitejším bodom schválenie Strategického programu EÚ na nasledujúcich päť rokov spolu s nomináciou predsedu Európskej komisie. Kvalifikovanú podporu nielen v rámci stredopravých strán, ale aj celkovo, po zohľadnení výsledkov májových eurovolieb, získal pre tento post kandidát EĽS Jean-Claude Juncker.

Za veľmi dôležité pre budúcnosť Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska považuje Ján Figeľ podpis Asociačných zmlúv týchto krajín s EÚ. „Pridruženie k spoločnej Európe znamená zbližovanie týchto krajín s naším priestorom, teda aj so Slovenskom. Znamená rozširovanie stability a spolupráce na báze zmluvného práva a spoločného záujmu. A to je dobré pre našich susedov a partnerov, a pre celý európsky kontinent“, hovorí o podpise Ján Figeľ.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

O red

Odporúčame pozrieť

Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

29. marca 2004 sa Slovenská republika stala členskou krajinou NATO. O mesiac neskôr sme sa stali …

Consent choices