Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 25. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

CYPRUS

Cyprus v polovici uplynulého týždňa príjemne prekvapil, keď sa mu podarilo na dlhopisovom trhu umiestniť štátne cenné papiere v objeme 750 mil. EUR pri pomerne priaznivom výnose 4,85 %. „Očakávali sme, že investori si od zachraňovanej ostrovnej krajiny s prepadajúcim sa HDP, rastúcou mierou nezamestnanosti, problémovými bankami a dlhom prevyšujúcim 100 % HDP vypýtajú viac. No nestalo sa,“ hovorí Dana Špacírová, analytička Poštovej banky. Dopyt investorov dosiahol podľa stanoviska cyperského ministerstva financií až 2 mld. EUR. Z umiestnených dlhopisov najviac [až vyše polovica] smerovala do rúk investorov registrovaných vo Veľkej Británii, necelá štvrtina do ostatných európskych krajín, každé šieste euro Cypru požičali lokálni investori a zvyšok sa roztrúsil inde po svete. Cyprus tak podľa nás dokonale využil súčasnú situáciu, kedy investori bažia po výnose, no Európska centrálna banka [ECB] im svojimi krokmi situáciu stále viac sťažuje. Návrat Cypru na dlhopisový trh sa udial s cca ročným predstihom oproti pôvodným plánom a ostrov si dokonca dokázal na 5 rokov požičať za menej ako pred dvomi mesiacmi Grécko.

POĽSKO

Poľský premiér Tusk včera vyjadril podporu guvernérovi poľskej centrálnej banky [NBP] Belkovi po tom, ako sa na verejnosti objavila nahrávka spochybňujúca nezávislosť NBP. V nahrávke z júna 2013 Belka polemizuje o tom, že NBP by bola ochotná pomôcť poľskej ekonomike [a teda aj Tuskovej vláde] znížením úrokových sadzieb, ak premiér odvolá vtedajšieho ministra financií Rostowskeho. Opozícia teraz žiada odvolanie Belku, ale aj hlasovanie o vyslovení dôvery vláde. Pre nás tento škandál znamená aj to, že ak aj NBP zvažovala prípadné zníženie úrokových sadzieb v tomto roku z dôvodu nízkej inflácie, pravdepodobnosť, že tak urobí, sa znížila. A to práve preto, aby demonštrovala svoju nezávislosť.

MAĎARSKO

Maďarský najvyšší súd minulý týždeň vydal dlho očakávané rozhodnutie o tom, kto má niesť náklady vyplývajúce z kurzových rizík pri poskytnutých úveroch v cudzích menách. Súd, známy ako Kuria, rozhodol okrem iného tak, že marže pri stanovovaní výmenných kurzov boli voči klientom neférové. Orbánovci si tak mädlia ruky a sú pripravení vyžmýkať z bánk „stovky miliárd forintov“, ako povedal predseda parlamentu Rogán. Plán by mal byť podľa neho hotový najneskôr na jeseň. Podľa Rogána súd rozhodol v prospech vrátenia peňazí ľuďom, od ktorých ich banky zobrali neférovým spôsobom.

Viac..  ECB: Firmy v eurozóne očakávajú, že sa rast miezd spomalí

GRÉCKO

Ešte v minulom roku grécki predstavitelia prijali zákon, na základe ktorého môže krajina zoštátniť peniaze na bankových účtoch, na ktorých nenastali pohyby viac ako 20 rokov. Grécko si od tohto opatrenia sľubovalo dodatočný príjem rozpočtu v objeme 15 mil. EUR a je tak pozitívne prekvapené, že z účtov vytiahlo až 36,8 mil. EUR.

DRAHÉ KOVY

Drahé kovy sa uplynulý týždeň predviedli v celom svojom lesku. Prial im pritom hlavne záver minulého týždňa, nakoľko vo štvrtok zlato zdraželo o 3,3 % a ešte výraznejší cenový rast na úrovni 4,5 % si pripísalo striebro. Takýto prudký rast si kovy nezaknihovali viac ako 9 mesiacov. Predošlé týždne boli naopak charakteristické veľmi nízkou volatilitou. Uplynulý štvrtok sa však všetko zmenilo. Dôvodov je viacero. Poučku, že drahé kovy sú bezpečným prístavom či istotou v čase neistoty všetci dobre poznáme. Keď sa pozrieme za východné hranice Európskej únie, veľa istoty nevidno. Ukrajinou počnúc a Irakom končiac. Ku geopolitickému napätiu, ktoré už nejaký čas pretrváva, sa ale v stredu pridal ďalší faktor, ktorý pohnal cenu drahých kovov nahor. Guvernérka amerického Fed-u Janet Yellenová nebola ani zďaleka takým jastrabom, ako niektorí očakávali. Obchodníci si tieto správy vysvetlili jednoducho – prostredie dlhodobo nízkych sadzieb vytvára hrozbu inflácie a tá je strašiakom, pred ktorým sa treba chrániť nákupom istoty, teda drahých kovov. Zlato vo štvrtok prelomilo dôležité technické úrovne a dostalo sa na dvojmesačné maximum 1 322 dolárov za uncu. Striebro šliaplo na plyn ešte viac a prelomilo hladinu 20,9 dolárov za uncu, čím prepísalo trojmesačné cenové maximum.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices