S kandidatúrou Junckera tu máme politickú vojnu, hodnotia bruselské médiá

Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker. PHOTO: Flickr.

Obsadenie postu predsedu Európskej komisie (EK) je toho času najvážnejšou prioritou povolebnej Únie. Jean Claude Juncker je podporovaný väčšinou, avšak pre niektorých je neprijateľný, uvádzajú bruselské zdroje. Veľká Británia hrozí dokonca odchodom z EÚ.

Pred časom bola výraznou témou aj „dvojrýchlostná Európa“, kedy predstavitelia EÚ hovorili o pomyselnom rozdelení Únie na severné prosperujúce rýchlejšie a južné stagnujúce ekonomiky nášho kontinentu. Podľa ekonómov by toto ale znamenalo výraznú dilemu medzi severom a juhom. Európska centrálna banka by sa vraj „zapotila“ pri určovaní menovej politiky v čase vtedajšej narastajúcej inflácie.

V tomto období asi najviac v médiách rezonuje aj na Slovensku otázka, či potrebujeme „viac, alebo menej Európy“, či rozhodovacie procesy vo väčšej miere nevrátiť národným vládam. V jednom bode politické skupiny Európskeho parlamentu však zhodne konštatujú. že Únia potrebuje reformy.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Podľa Hannesa Swobodu zo skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) bezpodmienečne potrebujeme zmeniť niektoré politiky a to bude aj podmienkou pre voľbu a podporu Junckera do funkcie šéfa EK.
Hrozí nám inštitucionálna kríza?

Pre viac informácií si pozrite priložené video:

O tkl

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices