Sme bližšie k 5G sieti! EÚ sa dohodla s Južnou Kóreou na novom vývoji

technológie
PHOTO Ilustračné: Flickr.

Dohodu podpísali predstavitelia obidvoch strán v juhokórejskom Soule. Cieľom tohto paktu je najmä spolupráca na výskume novej komunikačnej technológie, a tiež jej globálna definícia. To znamená, že budú nastavené globálne normy pre 5G, ktoré sú považované za mobilný systém nasledujúcej generácie.

Podpredsedníčka Európskej komisie zodpovedná za digitálny program Neelie Kroes sa vyjadrila, že 5G „sa stane novou miazgou digitálnej ekonomiky a digitálnej spoločnosti.” Tiež dodala, že Európska únia je odhodlaná stať sa lídrom v oblasti globálnej digitalizácie. Obidve strany pokladajú spoluprácu za dôležitú ako pre verejný, tak aj súkromný sektor.

5G je všeobecne považovaná za novú sieťovú technológiu, ktorá má reagovať na masívny nárast bezdrôtovej komunikácie. Oproti používanej technológii by nová sieť mala byť nielen rýchlejšia, ale mala by  priniesť aj nové funkcie a aplikácie. Tie môžu mať napríklad vplyv na pracovný trh alebo hospodársky rast.

Viac..  Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť

EÚ má v pláne do tohto projektu investovať náklady vo výške 3 miliárd eur. Predpokladané ukončenie programu je nadstavené na rok 2020, s vývojom by sa malo začať už o dva roky. Okrem kórejského Samsungu sa na ňom budú podieľať európske spoločnosti ako Alcatel-Lucent, Atos, Deutsche Telekom, Ericsson, Nokia, Orange, Telecom Italia, Telenor a Telefonica.

O mon

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices