Máme sa dobre? Ceny tovarov a služieb sú u nás o 30 % nižšie oproti priemeru EÚ

zľava
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Pre mnohých Slovákov je typické frflanie na zdražovanie v obchodoch a neustále porovnávanie sa s okolitými krajinami, v ktorých je všetko samozrejme lacnejšie.Aká je ale realita a je na Slovensku naozaj tak draho? Odpoveď priniesol Štatistický úrad EÚ [Eurostat].

„Slovensko vlani patrilo medzi 10 najlacnejších krajín únie a ceny za tovary a služby u nás tvorili 71 % z priemerných cien v EÚ. Na Slovensku je teda zhruba o – 30 % lacnejšie ako je priemer krajín únie,“ vysvetľuje Dana Špacírová, analytička Poštovej banky.

 Menej ako v iných európskychkrajinách zaplatíme najmä za služby reštaurácií a hotelov [68 % z priemeru EÚ]. Menej nás ale vychádzajú aj nákupy alkoholu a tabaku [80 % z priemeru EÚ] čipotravín a nealkoholických nápojov [88 % európskeho priemeru]. O niečo lacnejšie nakupujeme aj spotrebnú elektroniku [94 %] a priemerné sumy nechávame v obchodoch za oblečenie [99% priemeru EÚ].

krajina cenová hladinaNajdrahšie sa žije na severe Európy. Cenová úroveň v Dánsku dosiahla vlani až 140 % a vo Švédsku 130 % priemeru únie. Nasledovalo Luxembursko a Fínsko s cenami na úrovni 123 % priemeru EÚ. V týchto krajinách sú však nielen najvyššie ceny, ale aj zárobky ich obyvateľov patria medzi tie najvyššie v únii.

Naopak, najlacnejšou krajinou únie je Bulharsko, kde ceny nie sú ani polovičné v porovnaní s priemernými cenami v EÚ. Medzi krajinami s najnižšími cenami alenájdeme aj Rumunsko, či susedné Poľsko a Maďarsko[57 % až 60 % priemeru EÚ].V prípade Českej republiky sú ceny rovnaké ako u nás [71 % priemeru EÚ], ale za najbežnejšie spotrebné výdavky ako potraviny, oblečenie či spotrebnú elektroniku zaplatia Česi menej. Spomedzi našich susedov sú vyššie sumy na cenovkách v obchodoch predovšetkým v Rakúsku[107 %priemeru únie].

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Začína sa obdobie leta, prázdnin a dovoleniek. Spomedzi Slovákmi obľúbených dovolenkových destinácií sú nižšie ceny ako u nás v Chorvátsku, Maďarsku, Poľsku, Bulharsku a tiež v Turecku. Oveľa hlbšie však musí našinec siahnuť do peňaženky, ak sa rozhodne stráviť dovolenku a teda aj míňať v Británii, Francúzsku, Taliansku, ale aj v Španielsku či Grécku.

Na Slovensku sú nižšie nielen ceny, ale aj mzdy a rozdiely medzi platmi Slovákov a väčšiny Európanov sú často ešte viditeľnejšie. Inak povedané, Slováci si zo svojich platov môžu dovoliť kúpiť menej tovarov a služieb ako obyvatelia viacerých európskych ekonomík. Z tohto pohľadu môže byť frflanie našincov kvôli cenám v obchodoch celkom opodstatnené. Len pre zaujímavosť, menej ako Slováci si v roku 2012 na výplatnej páske našli zamestnanci len v 7 krajinách EÚ. Až v 10 krajinách únie priemerné zárobky pracujúcich presahujú 3 000 EUR a sú štvronásobne až päťnásobne vyššie ako u nás. Priemerná hrubá mzda v únii ako celku je zhruba 3,4 – krát vyššia ako na Slovensku.

O red

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny v 3. kvartáli klesla

Ekonomika eurozóny zaznamenala v 3. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy medzikvartálny pokles. TASR o …

Consent choices