Maroš Šefčovič o využití eurofondov: Investujeme do zvyšovania komfortu občanov Slovenska

Maroš Šefčovič
Podpredseda EK Maroš Šefčovič. PHOTO: Flickr.

Za posledných 10 rokov získalo Slovensko 12,8 miliardy eur z európskych fondov pre obnovu infraštruktúry pre verejné investície. Uplynulé obdobie čerpania eurofondov však bolo poznačené rôznymi komplikáciami. Ako uvádza podpredseda EK Maroš Šefčovič: „Program sme museli viackrát nastavovať. Veľké zmeny sa odohrali v stave pracovníkov, ktorí za čerpanie eurofondov zodpovedali. Získali sme veľmi veľa skúseností, ktoré sa nám podarí využiť pre budúce programové obdobie.“

V budúcom programovom období je totiž suma, ktorá príde na Slovensko, ešte o 2 miliardy vyššia. Viac ako 14 miliárd eur tak môže byť investovaných do zvyšovania konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky a zvyšovania komfortu občanov SR.

Partnerská dohoda už bola sfinalizovaná a od predchádzajúcej sa líši tým, že obsahuje menej priorít, ktoré sú však presnejšie zacielené. Tiež zahŕňa oveľa lepšie vyvinutý mechanizmus vzájomnej spolupráce a kontroly toho, ako sa nám darí fondy čerpať.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Zvyšovanie kontroly je podstatnou časťou, pretože proces čerpania fondov na Slovensku je veľmi komplikovaný a zostáva veľa prostriedkov, ktoré nie sú vyčerpané. Rovnaký problém majú aj krajiny ako Česká republika, Rumunsko alebo Bulharsko.

Úlohou pre Európsku komisiu je tento proces naďalej zjednodušovať a intenzívnejšie spolupracovať s vládami členských krajín. „Potrebujeme sa vyhnúť tomu, aby obrovské finančné prostriedky, ktoré tak veľmi potrebujeme, nakoniec prepadli a vrátili sa späť do európskeho rozpočtu“, uzatvára M. Šefčovič.

O tib

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices