Čaká nás prvé zasadnutie Európskeho parlamentu. Toto bude riešiť

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

Voľba predsedu Európskeho parlamentu

Prvým aktom novozvoleného Európskeho parlamentu, ktorý sa zíde na svojom ustanovujúcom zasadnutí 1. júla, bude voľba jeho predsedu. Úradujúci predseda Európskeho parlamentu Gianni Pittella, ktorý bol v májových voľbách opätovne zvolený za poslanca EP, bude na základe článku 14 Rokovacieho poriadku Parlamentu voľbe predsedať.

Voľba podpredsedov a kvestorov Európskeho parlamentu

Po zvolení nového predsedu Európskeho parlamentu si plénum v utorok, 1. júla, vyberie štrnásť podpredsedov a o deň neskôr aj piatich kvestorov EP. Prvé kolo hlasovania o podpredsedoch by mohlo začať v utorok už o 12.30, v závislosti od priebehu voľby predsedu Parlamentu.

Rozprava o výsledkoch samitu lídrov EÚ

Poslanci budú v stredu ráno diskutovať o výsledkoch zasadnutia Európskej rady z 26. – 27. júna. Rozpravy sa zúčastní aj predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Taliansko preberie predsedníctvo v Rade EÚ

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Taliansky predseda vlády Matteo Renzi bude s poslancami v stredu od 15.00 diskutovať o prioritách talianskeho predsedníctva v Rade EÚ. Parlament zároveň v stredu ráno za prítomnosti gréckeho premiéra Antonisa Samarasa a predsedu Komisie José Manuela Barrosa zhodnotí výsledky gréckeho predsedníctva.

Ustanovenie parlamentných výborov

Parlament bude v stredu o 13.30 hlasovať o počte členov v jednotlivých parlamentných výboroch. Hlasovanie o zaradení poslancov do výborov je naplánované na štvrtok.

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu:

O red

Odporúčame pozrieť

Budúcnosť Európy: Ďalšie plenárne zasadnutie konferencie venované návrhom občanov

Plenárne zasadnutie s účasťou ukrajinských občanov a poslancov sa už druhýkrát venovalo odporúčaniam, ktoré vyplynuli …

Consent choices