Gazprom hrozí zastavením dodávok plynu, Európska komisia zúri

gazprom
PHOTO: Flickr.

BRUSEL – Európska komisia kritizovala hrozby zo strany ruského plynárenského podniku Gazprom voči spoločnostiam a krajinám, ktoré budú dodávať alebo dovážať plyn na Ukrajinu. Komisia považuje takéto hrozby za neprijateľné.

Európska komisia verí, že Gazprom zostane dôveryhodným partnerom a dodrží záväzky voči svojim európskym partnerom. Komisia pripomína, že európske spoločnosti nakupujúce plyn od Gazpromu môžu s touto surovinou slobodne nakladať, z čoho vyplýva, že ho môžu predávať či dodávať aj ďalším.

Komisia reagovala na hrozbu, ktorú vyslovil šéf plynárenskej spoločnosti Alexej Miller. Gazprom môže podľa neho obmedziť dodávky tým európskym zákazníkom, ktorí budú plyn spätne predávať Ukrajine.

Takéto praktiky Gazprom považuje za sčasti podvodné. Miller konkrétne nespomenul krajiny, ktorých by sa mohlo prípadné obmedzenie dodávok plynu týkať.

Rusko a Ukrajina v súčasnosti vedú spor o miliardové dlhy Ukrajiny za plyn. Rusi nesúhlasia s revíziou ceny plynu, kým Kyjev neuhradí 1,95 miliardy dolárov, čím by sa dlh znížil.

Vyvoláva to možnosť prerušenia dodávok plynu do Európy. Európska komisia opakovane vyzvala zúčastnené strany, aby pokračovali v rokovaniach o riešení sporu a dúfa, že dosiahnu kompromis už toto leto.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

Obáva sa totiž, že s nástupom zimy môže opätovne dôjsť k problémom so zásobovaním plynom v Únii, keďže Ukrajina spotrebuje plyn uskladnený v podzemných zásobníkoch.

Reverzné toky

Kyjev hľadá spôsoby dovozu plynu zo Západu, ak by Moskva zastavila dodávky. To zahŕňa možnosť reverzných tokov, ak by krajiny Európskej únie, vrátane Slovenska, prepravovali plyn naspäť cez plynovody zvyčajne používané na dodávky z Ruska cez Ukrajinu na Západ.

Ukrajinská a slovenská strana sa koncom apríla tohto roka dohodli na spätných dodávkach prostredníctvom plynovodu, ktorý spája Vojany a Užhorod. Ročne by mohlo vďaka tomuto plynovodu prúdiť na Ukrajinu desať miliárd metrov kubických plynu.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices