Bezpečnostný analytik: Ohlasovanie hotovosti nad 10 000 eur pri prekročení hraníc EÚ má Achillovu pätu

Peniaze
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Každý, kto prechádza Šengenom a nesie hotovosť nad 10 000 € je povinný ju nahlásiť na najbližší colný úrad. Toto nariadenie je aktuálne najmä v čase dovoleniek a cestovania.

V opačnom prípade hrozí, že nenahlásená kopa peňazí môže byť skonfiškovaná štátom a dotyčný môže čeliť obvineniam z nelegálneho prenosu financií. Nariadenie pochádza z dielne Komisie ako prevencia proti  financovaniu nezákonných činností a prianiu špinavých peňazí. Človek môže ohlásiť hotovosť ústne, písomne alebo elektronicky. Pritom musí informovať o pôvode krajiny, kontaktných údajoch, vlastníkovi sumy a pôvodu takejto čiastky. Tieto záznamy majú slúžiť orgánom, bojujúcim proti terorizmu v zóne Európskej únie.

Existujú však aj inštitúcie, ktoré musia nahlasovať hotovosť neprestajne. „V zmysle legislatívy proti praniu špinavých peňazí sú definované tzv. povinné subjekty, ktoré majú nahlasovaciu povinnosť vo vzťahu k vymedzeným transakciám. Ide napr. o banky, auditorov a pod., “ povedal Vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Napriek prísnemu nariadeniu je podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona Achilova päta práve na hraniciach. Podľa neho v podstate neexistujú kontroly, ak človek prechádza šengenskou hranicou z EÚ.

Naopak pri prechode do Únie, napr. z Ukrajiny, sú kontroly veľmi prísne. „Problémom je však korupcia, a to najmä na ukrajinskej strane hraníc, kde to colníci priam očakávajú. Na prísnu kontrolu sa zmôžu, len ak majú tip, alebo človeka vyhodnotili ako rizikovú osobu. Akonáhle ide o bežného občana, prehľadajú ho, ale stále má možnosť preniesť takúto sumu peňazí cez hranicu. Druhou nevýhodou je ľahkosť, s akou môže prejsť človek na slovenskej strane. Bez tipu či označenia rizikový občan ani tu počas rutinnej kontroly colník nenájde veľkú hotovosť. Je to možné, ale myslím si, že taká suma peňazí prejde Šengenom bez problémov,“ dodáva analytik pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk.

Viac..  Lagardová: ECB nemôže prisľúbiť, koľkokrát zníži sadzby

O mve

Odporúčame pozrieť

Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Od 13. apríla musia byť všetky nové nabíjacie stanice pre elektromobily a čerpacie stanice pre …

Consent choices