Nový europarlament si zvolil predsedu, vyhral Schulz

Martin Schulz
Martin Schulz, predseda Európskeho parlamentu. PHOTO: Flickr.

Predsedom Európskeho parlamentu sa opäť stal nemecký sociálny demokrat Martin Schulz. Už v prvom kole tajnej voľby dostal 409 hlasov.

Európsky parlament v utorok 1. júla otvoril svoju prvú schôdzu v zložení po májových voľbách. Nosnou úlohou 751 europoslancov bola voľba nového predsedu. Vyhral Martin Schulz.

Proti nemeckému sociálnemu demokratovi stáli traja protikandidáti. Jedným bol Pablo Inglesias zo Španielska, druhou Rakušanka Ulrike Lunacek a trojicu uzatváral Sajjad Karin z Veľkej Británie. 

Predseda Európskeho parlamentu sa volí na 2,5 roka. Voľba je tajná. Poslanci na papierový hlasovací lístok označia svojho kandidáta. Aby bol kandidát zvolený, musí získať absolútnu väčšinu platných hlasov, teda päťdesiat percent a jeden hlas naviac.

Ďalšie voľby

V najbližších dňoch prebehne voľba aj štrnástich podpredsedov a piatich kvestorov, ktorí zodpovedajú za organizačné záležitosti zákonodarného zboru.

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

Piati poslanci Národnej rady Slovenskej republiky prídu o mandáty v slovenskom parlamente. Poslanci Ivan Štefanec, Branislav Škripek, Richard Sulík, Jana Žitňanská a József Nagy sa presunú do Európskeho parlamentu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices