Ukrajina hlási prvé úspechy v boji so separatistami

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ukrajinské vládne sily obnovili od utorňajšieho rána bojové operácie proti proruským rebelom. V bojoch so separatistami hlásila prvé úspechy. Prezident Petro Porošenko pogratuloval vojakom a ohlásil prvé víťazstvo v protiteroristickej operácii.

„Ozbrojené sily zasadzujú údery základniam a oporným bodom teroristov,“ povedal na stretnutí snemovne Olexandr Turčynov.

Z pondelka na utorok oznámil Petro Porošenko, že nepredĺži jednostranné prímerie. Podľa neho ho separatisti viac ako stokrát porušili. Dodal, že armáda zaútočí a ukrajinské územie získa späť.

„Zaútočíme a našu krajinu oslobodíme. Rozhodnutie nepokračovať v prímerí je našou odpoveďou na teroristov, ozbrojencov a banditov,“ uviedol.

Koniec prímeria

„V posledných desiatich dňoch sme Donbasu, Ukrajine i celému svetu ukázali, že tento konflikt chceme riešiť pokojne,“ povedal prezident. Dodal, že povstalci svojimi „bezohľadnýnmi činmi zmarili jedinečnú príležitosť zrealizovať mierový plán“.

„Po konzultáciách o situácii som sa ako vrchný veliteľ ozbrojených síl rozhodol, že vláda nebude v jednostrannom prímerí pokračovať,“ vysvetlil Porošenko.

Bojuje sa

Ukrajinské noviny Pravda potvrdili, že k leteckému a delostreleckému útoku skutočne došlo. Hovorca armádnej operácie Oleksij Dmytraškovskyj uviedol, že bojové operácie začali ešte v noci. Armáda rokuje s „veľkou skupinou“ rebelov o ich kapitulácii. Vládne sily počas uplynulých 24 hodín prišli o jednu osobu a sedemnásť je zranených.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Koniec prímeria potvrdili i rebeli. Bojuje sa aj pri letisku v Donecku, v meste je zatiaľ pokoj. Povstalci z neuznanej „Luhanskej ľudovej repubuliky“ prehlásili, že o zložení zbraní budú rokovať len vtedy, ak sa ukrajinské vojská stiahnu.

Paľba, míny, tanky

V Doneckej oblasti nasadili tanky. Pri ostreľovaní Kramatorska zahynuli štyria cestujúci v mikrobuse a ďalších päť osôb zranili. Rebeli v meste Snižne tvrdia, že ťažkým guľometom zostrelili jedno z ukrajinských lietadiel.

Boje vypukli i v susednej Luhanskej oblasti, neďaleko ruskej hranice. Šesť ukrajinských pohraničníkov zranili po tom, čo obrnený transportér narazil na mínu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices