Draghi: Zlepšenie v nedohľadne

mario draghi
Mário Draghi. PHOTO: Flickr.

Zlepšenie je v nedohľadne. Aspoň tak sa vyjadril Mario Draghi pred nedávnom o ponechaní úrokových mier na historických, dokonca negatívnych minimách. Údajne minimálne ešte dva a pol roka. Zároveň však ubezpečil, že hneď ako bude všetko v poriadku sa sadzby dvihnú.

Ale kto si bude pamätať jeho slová po dva a pol roku? Nikto. Každopádne o zvýšení sadzieb v prípade toho, že sa všetko zlepší sa hovorilo už viac krát a aj tento krát mu trhy veria. Veď od čoho iného by tu bola ECB, keby nezachraňovala zadlžené štáty, ktoré sa vďaka jej sadzbám môžu naďalej zadlžovať bez potrebných reforiem.

Z negatívnych úrokových mier ECB si chce vziať inšpiráciu opätovne španielska vláda, ktorá už v roku 2013 uvažovala o zavedení dane z bankových vkladov a podľa lokálnych médií uvažuje o tom opätovne. Daň by sa mala vzťahovať na vklady nad 100 tis. euro a zároveň by nemala byť veľmi vysoká a veľmi blízko nule. Ale takto začínala aj federálna daň z príjmu v USA. Takže politikom by som v tom veľmi neveril.

Nemeckí daniari zas zabavili kontajner, ktorý obsahoval údaje o vkladoch nemeckých občanov na Kajmanských ostrovoch, kde má sídlo pobočka nemenovanej švajčiarskej banky. Áno, aj toto je dnes bankový sektor, v ktorom čoraz častejšie vysvitá, že bankové tajomstvo nie je už to, čo bývalo. Ideálna príležitosť pre niečo nové, čo len tak niekto nenájde v kontajneri. Trebárs aj pre bitcoiny, resp. skôr pre niektoré alternatívne kryptomeny.

Čínsky príbeh o viac krát založených komoditách sa pomaly vyvíja ďalej. Tento krát sa preľakli aj banky, ktoré komodity v Číne skladovali a voči ktorým poskytovali financie. Ako to už býva, poskytnutých financií a potvrdeniek ku komoditám je viac ako komodít na sklade. Ako sme písali už minulý týždeň vyzerá to, že chýba minimálne 100 tis. ton hliníka.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Prípad si nevšíma už len blogosféra, ale i hlavné médiá a viaceré banky, ktorých sa problém týka, odporučili svojim klientom presunúť komodity do bezpečnejších a prísnejšie regulovaných a kontrolovaných vôd na London Metal Exchange. Aby nebolo toho mála dokonca sa tento týždeň objavila i správa o tom, že financie boli poskytované aj voči zlatu. Všetko by bolo v poriadku, keby bolo zlato pravé a nie falšované.

Čínski audítori odhalili, že sa poskytli firmám financie voči falšovanému zlatu v hodnote cca. 15 mld. USD, pričom podvodníci zarobili na týchto transakciách slušných 900 mil. USD. S týmito prípadmi falšovania kolaterálu existuje už aj prvá obeť. Nie. Nikto nebol z finančného sektora zatknutý. Jediné čo sa udalo bol výskok riaditeľa štátnej firmy Tongling Nonferrous Metals Group, ktorá sa zaoberá primárne obchodovaním medi. Bohužiaľ nevyskočil od radosti, ale pre istotu z okna.

Komentár pripravil Matúš Pošvanc, Nadácia F.A.Hayeka.

O ram

Odporúčame pozrieť

O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Spomalenie inflácie v eurozóne otvorilo Európskej centrálnej banke (ECB) dvere, aby začala toto leto znižovať …

Consent choices