Rebeli sa zmocnili policajného veliteľstva v Donecku

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Východoukrajinskí separatisti sa zmocnili sídla oblastného ministerstva vnútra v meste Doneck, kde obnovili boje iba niekoľko hodín po vyhlásení prezidenta Petra Porošenka o ukončení desaťdňového prímeria.

Mnohé ulice v miliónovej metropole boli počas dňa pusté a ozývala sa v nich paľba, pričom nebolo jasné, prečo si povstalci vybrali za cieľ práve budovy, odkiaľ je riadená oblastná polícia. Tá s nimi doteraz udržiavala pokojné vzťahy, hoci oficiálne sa naďalej zodpovedá Kyjevu.

Tlačová agentúra Interfax zverejnila vyjadrenie hovorcu doneckých proruských separatistov Sergeja Kavtaradzeho, podľa ktorého za útokom stoja ozbrojenci zo susednej Luhanskej oblasti.

Obyvatelia na úteku

Ozbrojenci obsadili komplex oblastného ministerstva po asi päťhodinovej prestrelke. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov tvrdil, že vládnym silám sa útok podarilo odraziť.

Pred budovami údajne ležalo telo policajta v civile, zatiaľ čo vystrašení obyvatelia utekali z miest, kde sa strieľalo.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Nemajú záujem o rokovania

Vládne sily obnovili v utorok zásahy proti separatistom na východe Ukrajiny, pričom sa podľa predsedu parlamentu Oleksandra Turčynova zamerali na základne a kontrolné stanovištia teroristov.

Prezident Porošenko v pondelok večer oznámil, že nestále prímerie nepredĺži, keďže druhá strana podľa neho nemá záujem o mierové rokovania.

Ukrajinská vláda uviedla, že počas prímeria zahynulo takmer tridsať príslušníkov vládnych síl a ďalšie desiatky utrpeli zranenia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices