Euro voči doláru minulý týždeň ako na hojdačke!

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európsku menu v pondelok negatívne ovplyvnili hlavne výsledky indexov nákupných manažérov PMI z krajín eurozóny, ktoré nenaplnili očakávania. Za očakávaniami zaostali PMI za eurozónu ako celok, ale aj za veľké ekonomiky ako Nemecko či Francúzsko.

Euro v priebehu dňa oslabilo až na úroveň 1,3574 EURUSD, v popoludňajších hodinách však začalo opäť posilňovať a obchodovanie nakoniec zatváralo na úrovni 1,3605 EURUSD. V utorok negatívne výsledky indexu podnikateľského sentimentu Ifo v Nemecku výrazný vplyv na eurodolárový kurz nemali. Oslabovať začalo euro až v poobedňajších hodinách, kedy bol zverejnený index spotrebiteľskej dôvery v americkej ekonomike, ktorý v júni vzrástol na najvyššiu hodnotu od roku 2008, čo prinieslo na trh väčší optimizmus a záujem o dolár,“ hovorí Dana Špacírová, analytička Poštovej banky.

Do záveru obchodovania sa euru ale opäť podarilo časť strát vymazať a zatvárať mierne nad úrovňou 1,3600 EURUSD. V stredu spoločná európska mena zhodnotila až k úrovni 1,3650 EURUSD, pričom ju podporili hlavne výsledky o vývoji amerického HDP v prvom tohtoročnom štvrťroku, ktoré negatívne prekvapili. Podľa revidovaných výsledkov HDP totiž americká ekonomika v prvom kvartáli klesla až o – 2,9 %, zatiaľ čo predchádzajúca revízia hovorila o poklese „len“ o jedno percento a trhy očakávali pokles o – 1,8 %.

Pod výraznejší prepad ekonomiky USA sa podpísal hlavne slabší rast súkromnej spotreby a výraznejší prepad exportu. Dolár pod vplyvom týchto správ voči spoločnej mene eurozóny oslabil na zatváraciu úroveň 1,3630 EURUSD. Už počas štvrtkového dopoludnia však začalo dochádzať opäť k postupnému oslabovaniu eura, ktoré sa prepadlo až na 1,3576 EURUSD.

Od tejto úrovne sa ale odrazilo a vo večerných hodinách dosiahlo hodnotu 1,3610 EURUSD. Napriek tomu však bolo o vyše desatinu percenta slabšie ako v stredu. K opätovnému zhodnocovaniu európskej meny došlo v posledných obchodný deň uplynulého týždňa, kedy euro vystúpilo až na úroveň 1,3650 EURUSD. A to napriek tomu, že index ekonomickej dôvery v eurozóne v júni oslabil na 102 bodov z májovej úrovne 102,6 bodu, pričom trhové očakávania hovorili o jeho raste na úroveň 103 bodov.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Kurzy mien nášho regiónu voči euru sa minulý týždeň vyvíjali striedavo. Poľský zlotý voči euru za týždeň zhodnotil o 0,4 % a v piatok zatváral na úrovni 4,1530 EURPLN. K oslabeniu došlo na strane maďarského forintu, ktorý v priebehu uplynulého týždňa voči euru stratil – 1,3 % a piatkové obchodovanie zatváral na úrovni 309,80 EURHUF. Už ako tradične sa stabilne vyvíjal kurz českej koruny, ktorý sa držal v okolí úrovne 27,450 EURCZK.

Kľúčová úroková sadzba v Maďarsku na novom minime 2,30 %. Uplynulý utorok 24. júna zasadali maďarskí centrálni bankári MNB, ktorí znížili hlavnú úrokovú sadzbu na nové rekordné minimum 2,30 %. Dôvodom uvoľňovania menovej politiky v Maďarsku je pomalý cenový rast, pričom predpokladáme, že MNB bude v znižovaní sadzieb aj naďalej pokračovať.

Vo štvrtok 26. júna sa uskutočnilo zasadnutie českej centrálnej banky ČNB, ktorá v súlade s očakávaniami ponechala hlavnú úrokovú sadzbu nezmenenú na úrovni 0,05 %. Zároveň ČNB deklarovala, že bude aj naďalej používať devízový kurz ako nástroj na uvoľňovanie menovej politiky a nedovolí českej korune posilniť pod hodnotu 27 EURCZK. Tento týždeň sú v pláne zasadnutia centrálnych bankárov dvoch menových autorít a to poľskej NBP a európskej ECB. V oboch prípadoch však očakávame, že k zmene úrokových sadzieb a nastavenia menovej politiky nedôjde

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices