Podnestersko sa hlási do ruských rúk

putin
Vladimír Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin v stredu podpísal niekoľko dohôd s prezidentom moldavského separatistického územia Podnestersko Jevgenijom Ševčukom. Úlohou podľa protizápadne naladeného blízkeho spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina je nadviazať užšie vzťahy s odštiepeneckým územím.

Stalo sa tak po takmer týždni od podpisu asociačnej dohody medzi Moldavskom a EÚ, ktorej uzavretie Rogozin označil za porušenie práv ľudí v Podnestersku.

Rogozin v tejto súvislosti podotkol, že väčšina tovarov vyprodukovaných na podnesterskom území sa vyváža do krajín únie a „našou úlohou je presmerovať ich na ruské trhy“. Dohody sa podľa Moskvy tykajú výroby, obchodu, poľnohospodárstva či dopravy.

Užšie vzťahy

Prorusky naladený separatistický región Podnestersko, územie medzi Ukrajinou a riekou Dnester, sa od vlády v Kišiňove odtrhlo v roku 1990 pre nespokojnosť s možným pričlenením Moldavska k Rumunsku po páde Sovietskeho zväzu.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

Rusko má v tomto regióne 1 500 vojakov, jeho nezávislosť ale neuznalo. Polmiliónové obyvateľstvo Podnesterska tvoria Moldavci, Rusi a Ukrajinci.

Moldavská vláda ešte koncom marca varovala Rusko pred akýmikoľvek pokusmi o pričlenenie regiónu k svojmu územiu a vyzvala EÚ na užšie vzťahy. Výsledkom bol júnový podpis prelomovej asociačnej dohody.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putinova vojna urýchlila zelenú transformáciu Únie

Ruský vodca Vladimir Putin svojou vojnou na Ukrajine nevedomky urýchlil zelenú transformáciu Európskej únie (EÚ), …

Consent choices