záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO © European Union 2014

Anna Záborská: Skupina okolo Nigela Faragea sa zachovala neslušne

záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO © European Union 2014

MUDr. Anna Záborská

Narodená 7. júna 1948 v Zürichu (Švajčiarsko). V prvých voľbách do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku 13. júna 2004 bola z kandidátky KDH zvolená za europoslankyňu. Odvtedy tam bez prestávky pôsobí.

Aké sú povolebné začiatky staronových poslancov?

– Ako vedúca slovenskej delegácie som bola do tejto hektiky vtiahnutá na sto percent. Poslancov treba rozdeliť do politických skupín, do dvadsiatich výborov a asi tridsiatich delegácií. Tri týždne sme rokovali o politických prepojeniach a spoločných otázkach, aby spojenie fungovalo.

Je euroskepticizmus toho času v EP naozaj tak viditeľný ?

– Oproti minulému volebnému obdobiu je posilnený, aj keď skeptikov beriem skôr ako realistov. Skupina okolo Nigela Faragea sa prinajmenšom zachovala v Parlamente neslušne. Keď sa k predsedníckemu stolu a k orchestru obrátili chrbtom ukázali tým, že sa dívajú dozadu a také je aj ich myslenie. Keď chceme zmenu, musíme hľadieť dopredu, avšak súčasne aj do spätného zrkadla.

Nepáčil sa vám postoj Európskej komisie (EK) k Dúhovému pochodu, ktorý bol aj v Bratislave. Čo vám na ňom prekáža?

– Komisia svojím stanoviskom pochod podporila a tým podporila aj kritiku novely Ústavy SR, kde je manželstvo jednoznačne zadefinované. S rodinnou politikou je toto v kompetencii národnej vlády, preto nemá nikto iný do tohto procesu zasahovať.

Pracovali ste vo Výbore pre práva žien, sú v ňom preberané aj tieto témy ?

– Zostala som v tomto Výbore a tento bude práve jeden z tých, ktoré budú zasahovať do kompetencií štátov. Vidím to podľa jeho zloženia a jeho predsedníctva. Ďalej budem pracovať vo Výbore pre ITRE, čo je Výbor pre vedu a rozvoj, ktorý okrem iného zahŕňa aj malé a stredné podnikanie. Chceli by sme dosiahnuť pripojenie rodinného podnikania, ktoré v niektorých krajinách úspešne funguje a môže byť riešením aj pre Slovensko v oblasti zamestnanosti a sociálnych problémov.

Vráťme sa v čase dozadu. Aká bola kampaň pred týmito voľbami?

– Ľudia nás vnímajú aj počas piatich rokov pôsobenia v EP, úspech v kampani sa nedá dosiahnuť len tesne pred voľbami.

Ako si teda vysvetľujete terajšiu nízku účasť?

– Ja vidím tri dôvody. Je to neinformovanosť občanov, treba zintenzívniť osobný kontakt. Druhá vec je, že domáce politické strany by mali konečne zobrať európsku politiku ako niečo, čo im je vlastné. Európski poslanci by sa mali stať súčasťou tímu domácich poslancov a domácej politiky. 10 rokov som v európskej politike a desať rokov som žiadala, aby sme mali prístup na intranet Národnej rady Slovenskej republiky. Vystriedali sa tri vlády a okrem toho, že máme vstupenku na garážovanie v parlamente sa nám nepodarilo nič. Dúfam, že tieto výsledky volieb prinútia aj domácu politickú scénu, aby nás brali vážnejšie. Tretia vec sú médiá. Na európskej úrovni nemáme škandály a nemáme nič, čo by bolo natoľko bombastické, aby ohúrilo občanov Slovenska. Preto nie sme v médiách. Veľakrát som robila zaujímavé a kontroverzné témy v EP a aj napriek tomu som ani raz nebola pozvaná do priameho vysielania.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Všetci europoslanci vzídu z našej politickej scény, tak prečo potom ďalšia komunikácia viazne?

– Neviem, prečo je to tak. Možno až posledné roky dostávame viac informácií a nebyť slovenského zastúpenia v Bruseli, tak z domácej scény vieme veľmi málo. Napr. niekoľkokrát sme žiadali, aby zastúpenie Výboru pre európske záležitosti tu v Bratislave, bolo v pondelok, alebo v piatok. Bolo by pre nás podstatne jednoduchšie zariadiť si svoju účasť. Napriek tomu je stále v stredu, alebo v utorok. Iné dni nevyhovujú slovenským poslancom. Sú to drobnosti, ktoré ale v závere dávajú 13-percentnú účasť v eurovoľbách.

Čiže podľa vás, slovenskí politici „hrajú len svoju ligu“ …

– Nechcem hovoriť o tom, či sme konkurentmi pre slovenských politikov. Keď to však porovnávam s inými krajinami, tak je veľa poslancov, ktorí sa stali ministrami národných vlád, aj kandidátmi na prezidenta. V iných krajinách je súčinnosť podstatne lepšia. Na Slovensku existujeme ako dve odlišné „republiky“.

Ďakujeme za rozhovor. Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Anna Záborská.

O tkl

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices