Finančnému sektoru sa v Európe darí. Pozrite si, o koľko vzrástol!

peniaze
PHOTO: Flickr.

 • Finančný sektor vzrástol v Európe o 2,1%, pričom nárast celého indexu predstavuje 5,5%.

• Sedem z desiatich najlepších akcií nášho výberu sú akcie finančného sektora, najčastejšie sú to akcie bánk.

• Deutsche Bank by v roku 2015 mala dosiahnuť 10% výnosnosti vlastného kapitálu.

Finančný trh v Európe si tento rok nevedie príliš dobre, rástol len o 2,1 percenta, zatiaľ čo celkovo európske akcie zaznamenali nárast o 5,5 percent. Bankám sa darí o trochu lepšie, vykazujú rast 2,9 percent. My sme na začiatku roka finančný sektor nadhodnotili, takže naša stávka zatiaľ nevyšla.

Vo výbere 10 najlepších akcií prevláda finančný sektor

Na základe posledných informácií vygeneroval náš model nový zoznam najlepších cenných papierov v Európe a prevláda v ňom práve finančný sektor. Sedem z 10 najlepších cenných papierov je v sektore financií, pričom prím hrajú banky.

Je zaujímavé sledovať, ako sa pohľad modelu v mnohých prípadoch významne rozbieha so všeobecným konsenzom. Odhaduje sa, že najvyššie postavený subjekt v poradí, Banca Monte dei Paschi, vykáže za 12 mesiacov výnosnosť 21 percent, pričom indikátor neistoty (Uncertainty Indicator – UI) predstavuje +5, čo znamená, že model uvažuje výrazne pozitívnejšie než trh. Na druhej strane, banka Barclays bude mať podľa odhadov tiež vysokú výnosnosť, ale indikátor neistoty má tu hodnotu -5, čo znamená, že v tomto ohľade je model naopak o dosť menej optimistický ako všeobecný názor.

V poslednej dobe zaznamenali akcie spoločností s indikátorom neistoty -5 krátkodobé oslabenie vzhľadom k tomu, že prichádzajúce správy nepodporili optimistické ciele na predajnej strane a následkom toho tieto cenné papiere klesli. Podobný vývoj môže nastať aj u cenných papierov banky Barclays, ktorá sa stále potĺka s ťažkosťami, hoci ekonomika Veľkej Británie rastie.

Blíži sa nové ocenenie Deutsche Bank

Najväčšia nemecká banka Deutsche Bank dokončila prípravu podmienok emisie nových akcií s prednostným právom úpisu pre existujúcich akcionárov a bude navyšovať svoj ​​vlastný kapitál o ďalších 8,5 miliárd EUR za cenu 22,5 EUR za akciu, čo predstavuje zľavu 16,5 percent zo súčasnej ceny.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Navýšenie kapitálu zdvihne pomer vlastného kapitálu Tier 1 podľa regulácie Basel III približne na 11 percent, a to z 9,5 percent v prvom štvrťroku. V dôsledku toho sa zníži výnosnosť vlastného kapitálu (Return on Equity – ROE). To bude mať negatívny vplyv na ocenenie (pomer medzi trhovou cenou a účtovnou hodnotou), ale vyšší kapitál posilní súvahu a povedie k poklesu stratových predajov aktív. Zároveň sa zvýši flexibilita Deutsche Bank pri transakciách na kapitálových trhoch.

Všeobecne sa predpokladá, že Deutsche Bank bude výrazne rásť a nevypovedaná predpoveď naznačuje, že dosiahne výnosnosti 27 percent za 12 mesiacov. Náš model to však nevidí tak ružovo, očakáva 18 percentný rast. V druhom štvrťroku vedenie banky aktualizovalo svoj ​​plán výkonu s cieľom dosiahnuť v roku 2015 12 percent upravenej výnosnosti vlastného kapitálu.

To je pravdepodobne príliš optimistický cieľ, ale 10 percent reálne je. Ak to docieli, je súčasný pomer trhovej ceny k účtovnej hodnote vo výške 0,5 veľmi nízky. Domnievame sa, že v najbližších 12 mesiacoch dôjde k spomaleniu preceňovania týchto akcií a pre trpezlivých investorov bude Deutsche Bank veľmi lákavou investíciou.

Komentár pripravil Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank.

O ram

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Peňažné …

Consent choices