Euro v závere týždňa oslabilo, ropa Brent zlacnela. Pozrite si, o koľko!

euro
PHOTO: Flickr.

V priebehu pondelkového dopoludnia sa euro obchodovalo voči doláru bez výraznejších zmien v okolí úrovne 1,3650 EURUSD. Potom však bol Eurostatom zverejnený rýchly odhad inflácie v eurozóne. Celková inflácia stagnovala, ale zrýchlila jadrová inflácia, čo by mohlo znamenať, že inflácia v eurozóne už dosiahla svoje dno a teda že ECB by nemusela pristúpiť k ďalším krokom uvoľňujúcim menovú politiku.

„Euro v nadväznosti na to posilnilo a dokonca atakovalo hladinu 1,3700 EURUSD. V utorok sa eurodolárový kruz vyvíjal celkom stabilne a bez výraznejších zmien,“ uviedla Dana Špacírová, analytička Poštovej banky. V stredu došlo na eurodolárom trhu k zmene trendu a európska mena zamierila smerom nadol. Najnižšie sa euro dostalo na hodnotu 1,3640 EURUSD, od tejto úrovne sa však odrazilo a mierne posilnilo na zatváraciu úroveň 1,3660 EURUSD.

Na oslabovanie eura vplývali najviac vyjadrenia francúzskeho premiéra Vallsa, že ECB by mala podniknúť kroky na oslabenie eura, ktoré je príliš nadhodnotené. Zaujímavé bolo aj štvrtkové obchodovanie s európskou menou, nakoľko sa nieslo v znamení zasadnutia európskych centrálnych bankárov. Po tlačovej konferencii predstaviteľov ECB však došlo k prudkému prepadu eura až na úroveň 1,3596 EURUSD, teda aj k prelomeniu hladiny 1,3600 EURUSD. Dolár totiž podporili dáta z amerického trhu práce.

Miera nezamestnanosti v USA klesla v júni na 6,1 % z májovej úrovne 6,3 % a zároveň americká ekonomika vytvorila v júni oveľa viac pracovných miest [288 tis.] v porovnaní s očakávaniami [215 tis.]. V piatok sa v USA sviatkovalo a tamojšie burzy preto zostali zatvorené. Obchodovanie na menovom páre EURUSD tak bolo pokojné a piatok i celý týždeň tak spoločná mena eurozóny uzavrela voči doláru na úrovni 1,3595 EURUSD.

Za týždeň teda euro stratilo na sile – 0,4 %. Kurzy mien nášho regiónu sa minulý týždeň v porovnaní s tým predošlým voči euru výraznejšie nezmenili. Maďarský forint oslabil o – 0,2 % na piatkovú zatváraciu úroveň 310,40 EURHUF. Naopak, poľský zlotý za týždeň o desatinku percenta posilnil na piatkových 4,1470 EURPLN. Česká koruna bola ako už tradične stabilná a jej kurz voči euru osciloval v okolí hladiny 27,440 EURCZK.

Menová politika eurozóny zostáva nezmenená

V stredu 1. júla o nastavení menovej politiky rozhodovali poľskí centrálni bankári. NBP nakoniec v súlade s našimi očakávaniami žiadne prekvapenia na trh nepriniesla a hlavná úroková sadzba zostala nezmenená na úrovni 2,50 %. Vo štvrtok 3. júla sa uskutočnilo pre nás zaujímavejšie zasadnutie ECB. Rovnako však aj európski centrálni bankári konali v súlade s trhovými očakávaniami a úrokové sadzby nezmenili. Zároveň neprijali ani žiadne nové opatrenia, takže aj nastavenie menovej politiky eurozóny zostáva rovnaké ako doposiaľ.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Takáto „nečinnosť“ sa zo strany ECB očakávala, keďže aktívni boli centrálni bankári na svojom júnovom zasadnutí. Vtedy došlo k zníženiu kľúčovej úrokovej sadzby na historické minimum 0,15 %, taktiež k poklesu depozitnej sadzby do záporného teritória a dohodnuté boli aj ďalšie nástroje na uvoľnenie menovej politiky. Tento týždeň nás čaká len zasadnutie Britskej centrálnej banky BoE. Predpokladáme, že úroková sadzba zostane nezmenená na súčasnej úrovni 0,50 %.

Ropa Brent za týždeň zlacnela o – 2,4 %

Cena ropy Brent minulý týždeň nepretržite klesala a vzdialila sa tak od svojich 9 – mesačných maxím, na ktoré siahala ešte pred dvoma týždňami. V pondelok zlacnela severomorská ropná zmes o takmer dolár na 112,36 USD za barel v dôsledku správ, že boje v Iraku nezasiahli dôležité rafinérie v južnej časti krajiny.

V utorok ropa zlacnela o ďalších pár centov na úroveň 112,29 USD za barel a v stredu si odpísala ďalší dolár, keď jej cena poklesla na úroveň 111,24 dolárov za barel. Dôvodom boli správy z Líbye, ktorej exportné kapacity sa mali zvýšiť.

Zlacňovanie ropy Brent pokračovalo aj v závere týždňa. Vo štvrtok sa jeden jej barel na trhu obchodoval za rovných 111 dolárov a v piatok za 110,64 dolárov. Dôvodom bola deklarácia ukončenia ropnej krízy zo strany Líbye. Za celý uplynulý týždeň ropa Brent zlacnela o – 2,4 %, no medzimesačne bola v piatok stále o 2,7 % drahšia.

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices