Anonymné správy o problémoch dvoch veľkých bánk v Bulharsku! Ľudia si v panike vyberajú úspory

bankomat
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Mimoriadne zaujímavá, avšak takmer úplne prehliadnutá situácia sa udiala v Bulharsku. Po krajine sa začali šíriť anonymné správy o problémoch dvoch veľkých bánk v krajine. Behom chvíle sa spustil rozsiahly beh na banky, keď si ľudia v panike začali vyberať z bánk úspory. Banky museli dostať núdzovú pomoc 1,7 miliardy eur od centrálnej banky.

Situácia nakoniec viedla k rozpusteniu parlamentu. Také malé pripomenutie toho, že v systéme frakčného centrálneho bankovníctva svoje úspory v bankách nikdy neukladáte, ale vždy ich banke požičiavate. Bulharská polícia obvinila päť ľudí zo šírenia poplašných správ, ktoré nabádali k výberu úspor. Bude to iste vtipný proces, keďže tie správy sa nakoniec neukázali až tak falošné.

Európsky dvor audítorov skritizoval bankové stres testy, ktoré prebehli v Európe v lete 2011. Vraj Európska banková autorita nemala dostatočný mandát ani ľudí na vykonanie takej úlohy. Takýto verdikt sotva niekoho zarazí. Niekoľko bánk týmto testom prešlo a vzápätí potrebovalo pomoc. Najznámejším prípadom je asi Dexia, ktorá tri mesiace po úspešnom otestovaní požiadala o ďalší bailout.

Na španielskych desaťročných dlhopisoch sú úroky najnižšie za posledných 225 rokov

Úroky na štátnych dlhopisoch naďalej trhajú rekordy. Na španielskych desaťročných dlhopisoch sú dokonca najnižšie za posledných 225 rokov. Ekonomická logika by napovedala, že Španielsko na tom musí byť fantasticky. Realita je samozrejme iná, hoci v júni (začala sezóna) počet nezamestnaných v krajine klesol o viac ako 120 000 ľudí. Len v roku 2013 Španielsko opustilo takmer 550 000 ľudí, z toho zhruba 80 000 obyvateľov so španielskym občianstvom.

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Gréci chystajú ďalšiu emisiu dlhopisov. Síce len trojročné, ale majú krajine priniesť 2,5-3 miliardy eur. To možno bude práve stačiť na obrovskú dieru, ktorá sa začala prudko otvárať v gréckej obdobe sociálnej poisťovne, a ktorú bude treba riešiť ešte tento rok.

Dosť bolo eurokrízy, poďme sa zvaliť na kubánske pláže! Nejeden turista obdivuje špecifický kubánsky autopark, ktorý pozostáva z amerických krížnikov ciest z 50. rokov. Nemusíte sa ponáhľať, tieto veterány z miestnych ciest tak skoro nezmiznú.

Vláda síce povolila po pol storočí obyvateľom kupovať autá (doteraz tak mohli spraviť len špecifické skupiny ako diplomati, doktori, či inžinieri), ale vzhľadom k daniam v rádoch stoviek percent si ich v krajine s priemernou mzdou 20 dolárov mesačne prakticky nikto nemôže kúpiť. Za prvých šesť mesiacov sa predalo 50 áut a štyri motocykle.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices