Francúzsky dlh stúpa. Dovolenka v Paríži tak vyjde ešte drahšie!

paríž
Eiffelova veža v Paríži. PHOTO: Flickr.

Francúzsky dlh sa v prvom kvartáli 2014 priblížil nominálnej hranici dvoch biliónov eur a v relatívnych číslach dosahuje 93,6 %. Odpoveďou je klasicky zvyšovanie daní. Limit na ubytovaciu daň v hoteloch sa má zvýšiť o 500 %, čo umožní v niektorých hoteloch vyberať až osem eur na noc a osobu, v Paríži k tomu pridali ďalšie dve eurá.

Štvorčlenná rodina tak za päťdňové ubytovanie v Paríži môže zaplatiť až o 200 eur viac. K tomu si ešte pridajte nedávne zvýšenie DPH v reštauračných a hotelových službách z 5,5 % na 10 % a zistíte, že je to tak trochu v rozpore s nedávno ohláseným plánom vlády zvýšiť návštevnosť krajiny z 83 na 100 miliónov príjazdov ročne.

Rozruch spôsobil aj začiatok oficiálneho vyšetrovania bývalého prezidenta a jednej z hlavných postáv prvej fázy eurokrízy, Nicolasa Sarkozyho. Je podozrivý z finančných machinácií s peniazmi na kampaň, na ktorú mal údajne prispieť aj Kaddáfí. Jeho ohlasovaný návrat do vysokej politiky sa tak stáva viac vtipom ako realitou.

Taliansko preberá kormidlo predsedníckej krajiny EÚ

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Práve táto krajina sa stáva na pol roka predsedníckou krajinou v EÚ. Uvidíme, či Taliansko za kormidlom zavedie európsku loď spolu s Francúzskom a ďalšími spojencami smerom k formálnemu opusteniu rozpočtových pravidiel.

Kým niektoré krajiny nariekajú nad neexistujúcim šetrením a žiadajú rozviazať ruky v zadlžovaní, Nemecko ohlasuje prvý vyrovnaný rozpočet od roku 1969. Na rozdiel od väčšiny členských štátov nielen zvyšovalo dane, ale aj šetrilo na výdavkoch. Predpokladané rozpočtové výdavky na rok 2015 sú nižšie ako boli v roku 2010.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Zimné prognózy eurokomisie určujú Slovensku v rokoch 2024 a 2025 väčší rast HDP

Hospodársky rast Slovenska v roku 2023 bol na úrovni 1,1 percenta, rast v roku 2024 …

Consent choices