Juncker by mal byť novým Prezidentom Európskej komisie, Cameron je výrazne proti

juncker
J-C Juncker. PHOTO: © European Union 2014 – Source EP.

J-C Juncker si zaknihoval zásadné víťazstvo, keď ho posledný júlový piatok 26 z 28 členských štátov nominovalo ako nového Prezidenta Európskej komisie. Proti bolo len Maďarsko a Británia, pritom David Cameron bol hlavný strojca piatkového hlasovania. Až prekvapujúca jednota európskych politikov vyslúžila Cameronovi v nemeckých médiách titul „najosamelejší muž Európy“. Juncker ešte bude musieť prejsť hlasovaním v europarlamente.

Jeho víťazstvo je napriek istému váhaniu socialistickej frakcie veľmi pravdepodobné. Kandidát socialistov Martin Schulz totiž vyhral hlasovanie o post predsedu europarlamentu a stal sa prvým predsedom, ktorý obhájil tento mandát.

Niektoré staré známe tváre sa naopak sťahujú z pozícií. Komisár pre hospodárstvo a jedna zo známejších osobností eurokrízy Olli Rehn, „pani regulácia“ Viviane Reding, a dvaja ďalší komisári sa vzdali pozícií, keďže chcú zaujať miesto europoslancov.

Jedným z mála reálnych výsledkov týchto politických rošád v Bruseli je posmelenie „južanských“ krajín. Graziano Del Rio, hlavný poradca talianskeho premiéra, v médiách triumfálne ohlásil víťazstvo Talianska v boji za flexibilnejšie rozpočtové pravidlá. Táto krajina ekonomicky stagnuje už zhruba 15 rokov a za ten čas „prorastové investície“ dopomohli k rastu jedine dlhu nad úroveň 130% HDP. Napriek tomu vraj potrebujú viac priestoru na verejné výdavky.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices