Obama a Hollande tlačia na Putina, chcú prímerie na Ukrajine

 Francois Hollande
Francois Hollande, francúzsky prezident. PHOTO: Flickr.

Francúzsky prezident Francois Hollande spolu s americkou hlavou štátu Barackom Obamom chcú čo najrýchlejšie vyjednať bilaterálne prímerie na Ukrajine. Vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby pristúpil na dialóg s Kyjevom.

Najvyšší predstavitelia Francúzska a Spojených štátov telefonicky preberali prímerie na Ukrajine. Zhodli sa, že trvalé riešenie krízy v krajine môže byť len politickou cestou. Vyzvali preto Vladimira Putina, aby rokoval s Kyjevom, píše The Telegraph.

Obama povedal Hollandemu, že v prípade nedostatku vôle proruských separatistov k dialógu či prímeriu, Spojené štáty podporia ukrajinské úrady v spôsobe udržovania poriadku a ochrane miestnych obyvateľov.

Separatisti sa stiahli

Na východe krajiny naďalej pokračujú operácie proti separatistom. Povstalci sa sťahujú do Donecka a Luhanska. V týchto mestách budú klásť tvrdý odpor.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ešte minulý týždeň slúbil, že začne rokovať o prímerí. Preto sa v nedeľu stretla kontaktná skupina, ktorú tvorí Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, Rusko a Ukrajina, a rokovala o situácii v Donecku. Z predstaviteľov separatistov nikto neprišiel. Nedošlo tak k žiadnemu prelomu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putinova vojna urýchlila zelenú transformáciu Únie

Ruský vodca Vladimir Putin svojou vojnou na Ukrajine nevedomky urýchlil zelenú transformáciu Európskej únie (EÚ), …

Consent choices