Ceny ropy idú stále dole, zlato sa drží

ropa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

 •           Komoditný index Bloomberg (Bloomberg Commodity Index) sa už druhý týždeň v rade prepadá.

•           Ceny ropy idú dole v súvislosti s tým, ako ustupujú obavy ohľadom situácie v Iraku, a s tým, ako sa Líbya chystá na obnovenie svojho vývozu.

•           Vyhliadky na rekordnú úrodu kukurice a sójových bôbov v USA tlačia ceny týchto komodít nadol.

Komodity vstúpili do druhej polovice roka 2014 a niektoré z ich významných sektorov odštartovali druhý polčas zmiešanými výkonmi. Komoditný index Bloomberg (predtým známy ako DJ-UBS) však už druhý týždeň v rade klesal kvôli vysokým stratám na plodinách vrátane kukurice a sójových bôbov a poľnohospodárskym komoditám, ako je cukor a káva Arabica. Vzácnym kovom sa darilo lepšie, a to aj napriek pre ne nepriaznivým správam z amerického trhu práce, ktorý opäť vykázal zvyšujúce sa počty pracovných miest. To viedlo k posilneniu dolára a vyhnalo nahor ceny akcií a výnosy dlhopisov.

Energetický sektor sa už tretí týždeň v rade prepadal. Obavy ohľadom situácie v Iraku totiž poľavili a Líbya po ročnej blokáde opätovne otvorila svoje dva významné terminály pre export.

K hlavným víťazom patrili priemyselné komodity na čele s niklom a meďou. Pre meď to bol už tretí týždeň, kedy jej cena rástla. Pokračujúce oživovanie ekonomického rastu u dvoch najväčších svetových spotrebiteľov, Číny a USA, v kombinácii s obdobím klesajúcich zásob viedlo k tomu, že sa medi podarilo technicky prelomiť hranicu odporu a dosiahnuť najvyšších hodnôt za posledné štyri mesiace.

Ďalším víťazom potom bolo paládium, ktorého cena sa vyšplhala na 13-ročné maximum. To bolo dôsledkom očakávania pokračujúceho silného dopytu zo strany automobiliek a prispel k tomu tiež klesajúci objem zásob v súvislosti s päťmesačným štrajkom baníkov v Južnej Afrike, ktorá je po Rusku druhým najväčším svetovým producentom paládia. Podľa odborníkov z odboru dosiahne tento rok nedostatok zásob rekordné hodnoty. Povedie k tomu jednak silný priemyselný dopyt po výrobe katalyzátorov, a jednak investičný dopyt po burzovo obchodovaných fondoch krytých paládiom, ktoré už teraz dosiahli nové rekordné hodnoty.

Ceny kontraktov futures na hovädzí dobytok v USA aj naďalej rastú v dôsledku znížených stavov dobytka. Pre Američanov to tak 4. júla bolo zatiaľ najdrahšie grilovanie pri príležitosti oslavy Dňa nezávislosti. Texas, najväčší dodávateľ hovädzieho dobytka v rámci USA, a Kalifornia sa stretávajú s rastúcim problémom sucha. Farmári tak boli donútení znížiť stavy svojich stád. Tohtoročná tuhá zima navyše nedovolila využiť plnú kapacitu pastvín a farmári sa tak v postihnutých oblastiach museli zbaviť ďalších kusov.

Zlato sa počas tohto týždňa vyšplhalo na najvyššie hodnoty za posledných niekoľko mesiacov. Neohrozili ich ani správy z USA, ktoré by na cenu zlata mohli mať negatívny dopad: tempo vytvárania nových pracovných miest za mesiac ďalej naberá rýchlosť, čo vedie k špekuláciám, že USA pristúpi k politike zvyšovania úrokových sadzieb skôr, ako bolo pôvodne plánované.

Optimistická správa o počte pracovných miest na trhu práce, ktorá bola vydaná tento týždeň, viedla k tomu, že ceny akcií dosiahli nové rekordné hodnoty a výnosy dlhopisov aj dolár posilnili. Všetky tieto skutočnosti by v konečnom dôsledku mohli ohroziť ďalší rast zlata. Zatiaľ sa však zdá, že záujem o tento kov stúpa – za posledných pár dní sme boli svedkami slušného nárastu investícií do burzovo obchodovaných produktov krytých fyzickým zlatom a špekulatívni investori ako hedgeové fondy nedávno navýšili svoje čisté pozície v kontraktoch futures na zlato o najvyšší počet od roku 2007.

V tejto chvíli sa zlato drží svojho rozmedzia ohraničeného hodnotami 1 300 a 1 331 dolárov za uncu. Tempo investičných aktivít sa onedlho začne spomaľovať s tým, ako investori vstanú od svojich pracovných počítačov a vydajú sa oddávať letným radovánkam. To však nutne neznamená, že situácia na trhu bude pokojná. Priemerný výkon zlata v júli a auguste za posledných päť rokov vykazuje hodnoty 3 a 5,5 percenta. Zatváracia cena nad hodnotou 1 331 dolárov za uncu by mohla naštartovať rast k hodnote 1 370 dolárov za uncu, po ktorej by sa cena mohla vyšplhať až na marcové maximum 1 392 dolárov za uncu.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Ceny severomorskej ropy Brent a americkej ropy WTI sa už druhý týždeň prepadali. Riziko narušených dodávok z Iraku totiž ustúpilo a hlavne prišli správy z Líbye o tom, že po ročnej blokáde dôjde konečne k opätovnému otvoreniu dvoch kľúčových ropných terminálov. Došlo teda k istému posunu v zameraní pozornosti investorov – v ich hľadáčiku už tak nie je riziko narušenia dodávok, ktoré v júni hnalo ceny ropy nahor, ale naopak možnosť, že v nadchádzajúcich mesiacoch dôjde k navýšeniu dodávok, a to najmä z toho dôvodu, že prístavy es Sider a Ras Lanúf sú opäť v rukách líbyjskej vlády.

Celková kapacita týchto dvoch terminálov je až 560 000 barelov ropy za deň. Odovzdanie kontroly nad týmito prístavmi znamená, že by vývoz z Líbye mohol byť už čoskoro obnovený (ak nedôjde k ďalším prieťahom) a objem ropnej produkcie by mohol prevýšiť 800 000 barelov za deň, čo je maximum z júla 2013.

Dôsledkom tohto vývoja a tiež zvýšených júlových dodávok zo Severného mora sa spread pre dva najbližšie po sebe idúce futures kontrakty na severomorskú ropu Brent v priebehu len niekoľkých týždňov rapídne znížil zo stavu Backwardation, kedy cenový rozdiel predstavoval 88 centov (ceny futures v prvom mesiaci boli v porovnaní s druhým mesiacom vyššie), k nule. Takéto zníženie cenového rozdielu medzi aktuálnym mesiacom a nasledujúcimi mesiacmi splatnosti pre kontrakty futures rozhodne nenaznačuje nedostatok zásob. Súčasne to oslabilo vyhliadky na možné zisky, ktoré mohli investorom plynúť z prerolovania rekordného počtu čistých dlhých špekulatívnych pozícií za využitie nižších forwardových cien v dôsledku backwardation.

Cena ropy Brent prelomila hranicu podpory na hodnote 112 dolárov za barel a cena ropy WTI potom túto hranicu prelomila na hodnote 104 dolárov za barel. Obom typom ropy teraz hrozí, že dôjde k ešte výraznejšej cenovej korekcii, a to smerom k hodnote 109,40 dolára za barel pri rope Brent a 103 dolárov za barel pri WTI. Silný sezónny dopyt zo strany amerických rafinérií a ďalšie znižovanie zásob v Cushingu, dopravnom uzle pre ropu WTI, by mali nahrávať americkej rope WTI, čo sa týka jej výkonu v porovnaní so severomorským  variantom Brent.

Ceny kľúčových plodín ako kukurica a sójových bôbov, ktoré sa obchodujú na chicagskej burze (CBOT), v pondelok prudko klesli po tom, čo vyšli dve správy amerického ministerstva poľnohospodárstva. Ako štvrťročná správa o stave zásob, tak aj správa o aktuálnej rozlohe osevných plôch, boli pre trh prekvapením. Podľa správy o stave zásob je množstvo domácich zásob obilnín výrazne väčšie, než sa predpovedalo. Sójové bôby teraz čelia ešte ďalšiemu tlaku na predaj v súvislosti s väčšou plochou osevu. To povedie k navýšeniu zásob, ktorých nedostatok poskytoval cene tejto plodiny počas minuloročnej zimy a jari podporu.

Komentár pripravil Ole S. Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

O ram

Odporúčame pozrieť

europska unia

EÚ uvalila na Rusko ďalšie sankcie za inváziu na Ukrajinu

Európska únia vo štvrtok uvalila ďalšie sankcie na Rusko, ktoré naďalej pokračuje vo vojenskej agresii …

Consent choices