Toto je Gianni Pittella. Nový predseda Socialistov a demokratov

Gianni Pittella
Gianni Pittella, taliansky poslanec. PHOTO: Flickr.

Novým predsedom Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente sa stal taliansky poslanec Gianni Pittella. Na tejto pozícii vystrieda niekdajšieho šéfa skupiny Martina Schulza, ktorý sa tohto postu vzdal po tom, ako bol opätovne zvolený za predsedu Parlamentu. Stredoľavá politická rodina sa bude počas nového volebného obdobia usilovať najmä o zastavenie vytvárania sociálnych rozdielov v Európe.

„Stredná vrstva je marginalizovaná. Tieto sociálne rozdiely musíme zastaviť. Je potrebné vytvárať politiky podporujúce investície do ľudského kapitálu, podnikanie, výskum a odbornú prípravu,“ povedal.

V rozhovore Gianni Pittella hovoril o tom, ako vidí spoluprácu medzi svojou politickou skupinou a stredopravou Európskou ľudovou stranou – dvomi najväčšími politickými frakciami v Európskom parlamente. Okrem toho opisuje svoj pohľad na úlohu Parlamentu v rozhodovaní o hospodárskych a finančných otázkach. A v neposlednom rade vyjadruje aj svoj názor na budúcnosť Spojeného kráľovstva v Európskej únii.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

55-ročný Gianni Pittella je pôvodným povolaním lekár. Za europoslanca bol po prvýkrát zvolený v roku 1999. Počas uplynulého volebného obdobia bol jedným zo 14 podpredsedov Parlamentu. Po májových eurovoľbách sa na istý čas stal úradujúcim predsedom a to až do začiatku júla, keď post predsedu Parlamentu opätovne získal Martin Schulz.

O ram

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices