Flašíková-Beňová
Monika Flašíková Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2013 - EP.

Monika Flašíková Beňová: Euroskeptici si do parlamentu chodia iba po peniaze a benefity

Flašíková-Beňová
Monika Flašíková Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2014

Monika Flašíková Beňová obhájila vo voľbách do Európskeho parlamentu svoje kreslo. V nastávajúcom období sa bude snažiť priblížiť slovenským občanom problematiku Európskej únie. A teší sa aj na nové veľké témy, ktoré bude Európsky parlament riešiť.

Ako by ste posúdili posledný predvolebný boj v eurovoľbách 2014?

– Nebol to až taký tvrdý boj, lebo ak sa rozprávame o kampani, tak tá bola veľmi málo výrazná. A to nielen z hľadiska záujmu médií, ale aj všeobecne medzi jednotlivými politickými stranami a hnutiami. Trvala veľmi krátko a bolo cítiť, že máme po prezidentskej kampani, ktorá zobrala celú voličská pozornosť na seba. To potom ovplyvnilo výsledok aj účasť.

Z prvého plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu vyšlo najavo, že v ňom vzrástol počet euroskeptikov, ktorí svoj názor aj dávajú najavo. Ako to vnímate vy?

– Musím povedať, že človek by očakával od Francúzov francúzsky šarm, od Britov britský takt, no žiaľbohu ani Le Penová, ani Farage toto nemajú. Neprichádzajú so žiadnou témou, ich jediná téma je kritika. Ja si myslím, že politik je vtedy politikom, keď niečo skritizuje a zároveň ponúkne aj nejaké iné riešenie. Nigel Farage aj Marine Le Penová sú v parlamente už nejaký ten rok, ale sú len symbolom toho, čo kritizujú. Chodia si do parlamentu iba brať peniaze, poberať benefity, ale neprichádzajú so žiadnou vlastnou témou a ani s návrhmi ako zlepšiť život občanov v Európskej únii.

Do parlamentu pribudli aj noví kolegovia a už ste absolvovali spoločný tradičný slovenský obed. Ako dopadol?

– Zorganizovali sme ho spolu s Marošom Šefčovičom, on z pozície komisára a ja ako poslankyňa, ktorá získala najviac hlasov. Chceli sme, aby sa noví poslanci mali možnosť stretnúť, porozprávať. Tiež som sa im snažila priblížiť systém, v ktorom fungujeme, že sa stretávame na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu a na takomto pracovnom obede. A musím povedať, že z toho vznikol jeden veľmi dobrý nápad alebo lepšie povedané iniciatíva. Tá chce požiadať predsedu Národnej rady o malú novelu rokovacieho poriadku, aby poslanci Európskeho parlamentu mohli raz za pol roka vystúpiť v pléne Národnej rady SR. Tento návrh vznikol spontánne a najmä z toho dôvodu, že účasť na voľbách bola nenormálne nízka, a preto sa pokúsime hľadať spôsoby ako ľuďom na Slovensku priblížiť problematiku Európskej únie, možno aj takýmto spôsobom.

Viete si teda teraz predstaviť spoluprácu napríklad s Richadrom Sulíkom alebo Branislavom Škripekom, ktorí majú diametrálne odlišné politické názory?

– Ja si myslím, že aj pán Sulík, aj pán Škripek si nájdu svoj priestor a pochopia, že Európsky parlament predsa len funguje iným spôsobom ako Národná rada SR. Tam je to skôr o hádaní sa medzi jednotlivými poslancami. Pričom v Európskom parlamente sa cení, ak máte dobré nápady. Cení sa, ak ste spravodajcom pre správu, ak prichádzate s dobrými pozmeňovacími návrhmi. Ale na také tie divadlá tam máme práve Faragea a Le Penovú, na to nepotrebujeme Škripeka a Sulíka.

Viac..  Kandidátku HLASu povedú do eurovolieb Becík, Ondruš a Ferenčák

Aké návrhy a témy by mali prinášať slovenskí politici?

– Je veľa tém, ktoré Slovensko potrebuje nutne riešiť. Jednou z nich je napríklad automobilový priemysel. Je to určite otázka životného prostredia a jeho ochrany a zároveň akéhosi nového prístupu. Potom tu máme aj témy, kde asi nenájdeme spoločnú reč s niektorými poslancami. To je pre mňa napríklad zavedenie európskej minimálnej mzdy, tam na seba s pánom Sulíkom určite narazíme.

Budete teda schopní dať frakcie nejakým spôsobom dokopy alebo to bude ten klasický slovenský politický boj?

– V princípe očakávam dobrú spoluprácu pri témach, ktoré sa dotýkajú Slovenskej republiky, lebo tak sme fungovali aj posledných desať rokov. Predpokladám, že aj kolegovia, ktorí prišli teraz, pochopia, že ak tí trinásti poslanci naprieč frakciami vytvoria dobrý priestor, tak potom aj Slovenská republika môže byť úspešnejšia.

Mali sme tu aj akýsi boj o Výbory parlamentu. Dopadol podľa vašich predstáv?

– Ja som zostala vo Výbore pre občianske práva aj spravodlivosť, ako som chcela. Náhradníčkou som chcela byť vo Výbore pre zamestnanosť, čo nevyšlo, pretože tam bol veľký záujem. Naša frakcia má veľa členov. Ako druhý výbor som mala Výbor pre životné prostredie, kde som sa dostala, čo sa veľmi teším, pretože ide o výbor dôležitý pre Slovensko. Hovoriť sa tu bude o tabakovej smernici, o automobilovom priemysle a jeho dopade na životné prostredie. Tam musím zohľadňovať, že u nás je v automobilovom priemysle zamestnaných takmer 200 tisíc ľudí, takže budeme hľadať body, kde vieme hovoriť aj o ochrane životného prostredia, ale aj o podpore priemyslu. Myslím si, že to bude veľká téma všeobecne v Európskom parlamente. No a samozrejme energetika, čaká nás veľká diskusia o energetike, takže sa teším.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

O mon

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices