Pierre MOSCOVICI
Pierre MOSCOVICI. PHOTO © European Union 2014

Najdôležitejšie kreslo, funkcia komisára pre hospodárske záležitosti, by mohlo pripadnúť francúzskemu socialistovi Moscovinimu

Pierre MOSCOVICI
Pierre MOSCOVICI. PHOTO © European Union 2014

Budúci šéf Únie ešte musí kolegom zopár vecí vysvetliť. J-C Juncker má našliapnuté do kresla šéfa Komisie a tým aj de facto šéfa celej Európskej únie. No niektorým socialistom sa nepáči fakt, že počas jeho 18 rokov trvajúcej premiérskej funkcie spravil z Luxemburska najvýznamnejší daňový raj v Únii. Kým v ešte v osemdesiatych rokoch bol podiel Luxemburska mizivý, dnes banky v tomto polmiliónovom štátiku spravujú trojbiliónové aktíva.

Je to tak trocha v rozpore s jedným z hlavných cieľov Komisie na nadchádzajúce obdobie, ktorým je boj s daňovými rajmi. Ale on si to nejak vyžehlí – napríklad funkciami. Najdôležitejšie kreslo, funkcia komisára pre hospodárske a monetárne záležitosti, by mohlo pripadnúť francúzskemu socialistovi Pierre Moscovicimu. Ten bol ministrom financií vo francúzskej vláde až do veľkej aprílovej výmeny, ktorou Hollande chcel nakopnúť francúzsku ekonomiku. Dúfajme, že riadenie hospodárskych záležitostí mu pôjde podstatne lepšie ako tých francúzskych. Sám za jeden zo svojich najväčších úspechov vo funkcii ministra považuje to, že sa mu podarilo posunúť striktnejšie pravidlá na francúzske zadlžovanie o dva roky.

V národných nomináciách majstrovstiev EÚ v obsadzovaní kresiel sa objavujú aj iné zaujímavé mená. Estónsko vyslalo Andrusa Ansipa, bývalého premiéra a jedného z hlavných strojcov protrhových reforiem, ktoré z tohto pobaltského štátu spravili svojim spôsobom legendu. Povráva sa, že mu možno prischne pozícia Prezidenta Európskej rady, ktorú dnes zastáva Herman Van Rompuy. Funkcia viac-menej symbolická, ale poskytuje istý potenciál na zaujímavé konfrontácie. Naopak, Bernd Lucke z euroskeptickej AfD neprešiel voľbami. Na veľkú úľavu časti politického spektra nebude tajomníkom ekonomického výboru.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Noví prichádzajú, niektorí starí odchádzajú. Že odchádzajúci europoslanci dostanú gigantické zlaté padáky, to viete všetci. Ale na svoje si prídu aj ich asistenti. Ak sa im neborákom nepodarí nájsť prácu, majú právo na dávky v nezamestnanosti, ktoré dosahujú až 60 % ich platu. A ich plat? Akreditovaný asistent (vyšší stupeň asistenta, produkujúci návrhy politík, nie kávu a sušienky) má 3-7,7 tisíc eur mesačne. Tri roky si tak budú môcť užívať podporu až vo výške niekoľko tisíc eur mesačne.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

benova

Monika Beňová: Nesprávne uplatňovanie environmentálnych politík nás stojí veľa

Rýchlejšie napĺňanie existujúcich cieľov v oblasti ochrany životného prostredia si vyžaduje ich pravidelné monitorovanie. Práve efektívnosťou …

Consent choices