Ukrajinská armáda bombarduje pozície povstalcov

safe_image
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že jeho armáda nájde a zničí proruských separatistov zodpovedných za raketový útok, pri ktorom v piatok zahynulo 23 ukrajinských vojakov. Svoje slovo dodržal. Vojenské lietadlá v sobotu začali s útokom na pozície povstalcov.

Ukrajinské vojenské lietadlá začali v sobotu s bombardovaním pozícií separatistov pozdĺž hraničného frontu. Hovorca armády uviedol, že stíhačky ostreľovali epicentrum bojov proti povstalcom a pozície, odkiaľ separatisti v piatok odpálili rakety na motorizovanú brigádu. Útok si okrem 23 mŕtvych vyžiadal aj takmer stovku zranených.

Ukrajinské lietadlá v sobotu zasiahli ciele pri Donecku, hlavnej bašte povstalcov na východe, pričom zničili základňu pri meste Dzeržynsk.„Podľa predbežných odhadov ukrajinskí piloti zabili okolo päťsto povstaleckých bojovníkov a zničili dve obrnené vozidlá,“ informoval hovorca protiteroristickej operácie Andrij Lysenko.

Povstalci odmietli, že by utrpeli také ťažké straty, intenzívne ostreľovanie zo strany armády však potvrdili. Lysenko dodal, že pri vojenskej operácii, ktorá sa začala už v piatok, zomrelo aj päť ukrajinských vojakov.

Najkrvavejší útok

Piatkový útok je najkrvavejším, odkedy prezident Porošenko koncom júna ukončil jednostranné prímerie. „Za život každého vojaka militanti zaplatia desiatkami svojich vlastných. Ani jediný terorista sa nevyhne zodpovednosti, každý dostane, čo si zaslúži,“ uviedol Porošenko po mimoriadnom stretnutí svojich bezpečnostných šéfov.

Pri piatkovom útoku proruských separatistov raketometmi Grad ruskej výroby na ukrajinské sily pri hranici s Ruskom zahynulo devätnásť vládnych vojakov a štyria pohraničníci.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Proruskí separatisti zaútočili na vládne sily približne v piatok ráno na rusko-ukrajinskej hranici v Luhanskom regióne. Vládne jednotky v posledných dňoch získavali v boji so separatistami prevahu, keď ich vytlačili z mesta Slovjansk na východe Ukrajiny s väčšinovo ruskou populáciou. Povstalci sa však stiahli do Donecka a Luhanska, ktoré už pred tým vyhlásili nezávislosť od Ukrajiny.

Všetci chcú prímerie, nikto nekoná

Aj Rusi sa podľa vlastných slov snažia o prímerie na Ukrajine. Už tretíkrát sa pokúšajú v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov presadiť rezolúciu, ktorá by požadovala prímerie medzi vládnymi silami a separatistami na východe Ukrajiny.

Ukrajinci sa naopak sťažujú, že Rusi prímerie navrhnuté prezidentom Porošenkom odmietajú. Porošenko túto správu tlmočil aj americkému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi počas štvrtkového telefonického rozhovoru. Rusko a proruskí separatisti podľa jeho slov odmietajú komunikovať o zastavení paľby, či už na Ukrajine, v Rusku alebo inej krajine.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices