juncker
Jean Claude Juncker. PHOTO © European Union 2014

Nový šéf Európskej komisie predstavil svoj program. Toto je Junckerov plán

juncker
Jean Claude Juncker. PHOTO © European Union 2014

„Ste prvým Parlamentom, ktorý volí predsedu Európskej komisie,“ povedal kandidát na post predsedu Európskej komisie Jean-Claude Juncker v poslednej rozprave s predsedami politických skupín pred hlasovaním v utorok 15. júla. Poslanci EP potleskom ocenili mnohé z Junckerových cieľov a záväzkov.

Jean-Claude Juncker v pléne predstavil svoj reformný program, svoj cieľ týkajúci sa sociálne trhovej ekonomiky, vrátane investičného balíčka v objeme 300 miliárd EUR na podporu rastu, zamestnanosti a konkurencieschopnosti. Poslancom zároveň priblížil svoju predstavu o tom, ako urobiť tzv. Trojku (Komisie, ECB a MMF) demokratickejšou, o možnej miere flexibility Paktu rastu a stability, ako aj o európskej energetickej únii.

Na margo vzťahov Komisie s Radou a Parlamentom a potrebe obnovenia dôvery občanov Juncker povedal: „Sústreďme sa na to, čo môžeme dosiahnuť v praxi a prestaňme nudiť našich občanov spormi medzi inštitúciami. Mali by sme odolávať kritizovaniu Bruselu za všetko, čo sa nedarí. Ak hovoríte „áno“ v Bruseli, nehovorte inde „nie“. Musíme sa správať ako tím, v súlade s metódami rozhodovania.

Manfred Weber (Nemecko) za skupinu EĽS povedal: „Dnešok je dobrým dňom pre Európu, pretože sa EÚ stáva demokratickejšou. Voliči po prvý raz spolurozhodujú o kľúčovej pozícii v Európskej komisii a jej politickej orientácii.“ Jean-Claude Juncker je „správnym mužom v správnom čase – mužom, ktorý symbolizuje konsenzus,“ dodal Weber. Zároveň uviedol štyri priority svojej skupiny pre nové funkčné obdobie Komisie: rast, menová stabilita, väčší rešpekt voči národným parlamentom a EÚ, ktorá sa pozerá aj za svoje hranice.

Gianni Pittella (Taliansko) za skupinu S&D uviedol: „Ponaučenie z krízy: Je potrebné uplatňovať všetky pravidlá, avšak v prospech občana. Ďalšia lekcia: potrebujeme viac demokracie. Podporujeme Vás,  pán Juncker, pretože veríme, že ste sa z týchto lekcií poučili, najmä pokiaľ ide o potrebu demokracie“. Avšak „náš hlas vo váš prospech nie je bianko šekom. Budeme nekompromisní, “ dodal. Pittella tiež povedal, že „je potrebné nastoliť správnu rovnováhu medzi finančnou stabilitou a potrebnými investíciami: potrebujeme viac investícií na podporu rastu a zamestnanosti, sociálnejšiu Európu a väčšiu solidaritu, najmä v oblasti imigrácie.“

Za skupinu EKR Syed Kamall (Veľká Británia) povedal: „Voľba, ktorá mala urobiť koniec všetkým zákulisným dohodám sa stala ich matkou.“ Skupina EKR podľa Kamalla nepodporí Junckera kvôli spôsobu voľby, ale tiež preto, lebo jeho skupina „neverí, že práve on je tým správnym mužom, ktorý by mal viesť Európu v budúcich rokoch.“ „Európa potrebuje vedenie, ktoré sa díva vpred, nie naspäť,“ povedal Kamall. Dodal, že toto vedenie musí vybudovať jednotný trh pre novú dobu, vytvoriť lepšie prepojenie medzi energetickými zdrojmi a vyjednať v nadchádzajúcich rokoch otvorenejšie a transparentnejšie obchodné dohody.

Guy Verhofstadt (Belgicko) za skupinu ALDE povedal, že hlas pre Junckera je hlasom za úspornosť a rast. „Dúfam, že sa vám podarí skĺbiť obe veci: bez fiškálnej disciplíny nebude rast a my však musíme ísť za hranice fiškálnej disciplíny a podporiť rast prostredníctvom prorastovo orientované balíčka,“ povedal Verhofstadt. Zároveň zdôraznil, že „základné práva sú základom  a nie je možné o nich diskutovať bez ohľadu na tradície členských krajín“. Kritizoval tiež poslancov EP, ktorí sa plánovali hlasovania zdržať alebo hlasovať proti. „Podporujú tých, ktorí sú proti Európe a zrádzajú svojich voličov, keď preferujú zákulisné dohody.“

Viac..  EÚ pomôže 10 regiónom zmierniť účinky populačných zmien, aj v Banskej Bystrici

Gabriele Zimmer (Nemecko) za skupinu GUE/NGL povedala: „Nezdieľam túto spoločnú eufóriu. Ide o prvý krok, nie o víťazstvo demokracie. Demokracia tiež zlyhala.“ „Tieto voľby sme prehrali všetci. Moja skupina Vás nepodporí, budeme však v nasledujúcich rokoch pozorne sledovať vašu prácu. Očakávame od Vás jasné odpovede. Ako hodláte reformovať prácu Trojky? Ako naložíte s problémom dlhov? Aká je presne Vaša predstava pokiaľ ide o minimálne mzdy – chcete takú mzdu, aby sa z nej skutočne dalo vyžiť?“

Za skupinu Zelených/ESA Philippe Lamberts povedal: „Ak žije 25 percent Európanov na hranici chudoby a sociálneho vylúčenia, ak 10 percent z nás vlastní 60 percent majetku v Európe, ak je klíma deregulovaná do tej miery, že dochádza ku globálnemu otepľovaniu o šesť stupňov a ak bolo za posledných 30 rokov využitých 30 percent všetkých neobnoviteľných zdrojov energie, tak potom je ohrozená samotná existencia našich spoločností. Budete mužom, ktorý presadí reformy potrebné na vyriešenie týchto problémov? Úprimne Vám chcem veriť a určitý počet členov našej skupiny Vás podporí, pretože veríme, že proces, ktorý Vás sem doviedol je jednoznačne skromným krokom v prospech demokratickejšej Európy. Niektorí naši členovia však neveria, že ste mužom potrebným reforiem, sme preto rozdelení.“

Za skupinu ESPD Nigel Farage (Veľká Británia) uviedol, že jeho skupina Junckera nepodporí. „V Spojenom kráľovstve nikto nevedel, že voľby mali niečo spoločné s nomináciou na predsedu Európskej komisie. A teraz máme hlasovať, ale existuje len jeden kandidát. Je to ako v starých sovietskych časoch.“ Farage kritizoval, že hlasovanie prebieha tajne a uviedol, že „politici nemajú hlasovať tajne, ale mali by byť zodpovední voči svojim voličom.“ Pripustil, že Juncker v poslednej dobe zmenil tón tým, že uviedol, že je „proti Spojeným štátom európskym. Neverím mu však ani jediné slovo,“ povedal Farage.

Marine Le Pen (Francúzsko) za nezaradených poslancov uviedla: „25. mája sa európsky ľud prebudil a zatriasol celým strnulým kontinentom. Európsky projekt sa stal bláznivým, fatálnym projektom a ľudia sa od EÚ odvracajú. Socialisti a EĽS sa otočili chrbtom k odkazu, ktorý vzišiel z volieb a rozdeľujú si teraz vedúce posty. Nemyslite si ale, že si ľudia vybrali Junckera pred Schulzom – obaja sú absolútne neznámi a nič nepredstavujú,“ uviedla. „Patrioti vo Francúzsku odmietajú legitimitu Európskej komisie. Budeme bojovať proti Vašej federalistickej utópii a Vašej posadnutosti zničiť národný štát,“ dodala.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices