Porošenko žiada tvrdšie sankcie voči Rusku

Petro Porošenko
Petro Porošenko. PHOTO: Flickr.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval Európsku úniu, aby prijala tvrdšie sankcie proti Rusku. Dôvodom je neutíchajúci konflikt na východe krajiny.

Porošenko hovoril so stýlym predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom po tom, čo sa boje na východe Ukrajiny vystupňovali. Kyjev podorieva Rusov z toho, že majú prsty v nedávnom útoku na obytnú zónu. Tiež môžu byť za zostrelením dopravného lietadla.

Porošenko informoval Van Rompuya o nových dôkazoch prekračovania spoločných hraníc povstaleckými bojovníkmi aj s ťažkým vybavením. Apeloval preto na Úniu, aby „vyjadrila jasnú podporu Ukrajine“. 

Ukrajina opakovane obviňuje Rusko z toho, že prehliada prekračovanie hraníc povstalcami, často s ruskými zbraňami a vybavením. Moskva tieto obvinenia odmieta.

Ďalšie sankcie

Diplomati Európskej únie sa chystajú blokovať investície na ukrajinskom polostrove Krym. Zelenú dajú i novým sankciám proti Rusku.

Pravdepodobne ale nepôjde o ďalekosiahle ekonomické opatrenia presadzované Spojenými štátmi a niektorými členmi Únie, ako sú Poľsko a pobaltské krajiny.

Východ pod paľbou

„Bohužiaľ, videokonferencia so separatistami sa nekonala. Svedčí to o tom, že separatisti nie sp ochotní zapojiť sa do dôležitých rokovaní o obojstranne uznávanom prímerí,“ uviedla kontaktná skupina OBSE.

Vládne jednotky počas minulej noci v Doneckej a Luhanskej oblasti opäť čelili paľbe. Povstalci strieľali z raketometov, mínometov i samohybných húfnic, naq čo odpovedali odvetným ostreľovaním povstaleckých pozícii i ukrajinskí vojaci.

„Za posledných dvadsaťštyri hodín zahynulo jedenásť vojakov,“ oznámil hovorca bezpečnostnej rady Andrij Lysenko. Povolali i letectvo. Vo výzbroji povstalcov sa ale objavil i ruský protilietadlový raketový systém Strela-10.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Rebeli od rána útočia na jednotky Národnej gardy pri obci Marynivka, kde sa nachádza priechod s Ruskom. Gardistom sa podarilo útoky vedené pod paľbou tankov, mínometov a riadených striel odraziť, ale separatisti sa medzičasom premiestnili do obce Tarany.

Luhansko v obkľúčení

V Luhanskej oblasti sú vojaci v kritickej situácii. Štvrtý deň bojujú v obkľúčení a pod paľbou z ruskej strany. Armáda sa snaží z obkľúčenia vyprostiť.

„Nezabudli sme na nich a robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme im pomohli,“ povedal hovorca armády Vladyslav Selezňov.

Asi stovka rodinných príslušníkov vojakov demonštruje pred prezidentskou kanceláriou v Kyjeve. Sťažujú sa na zlé podmienky vojakov a tiež na to, že so vzbúrencami bojujú len deti prostých Ukrajincov, nie potomkovia hodnostárov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices