Každý piaty mladý človek v Európe si v súčasnosti nevie nájsť prácu. Čo treba zmeniť?

nezamestnanost
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Približne každý piaty mladý človek v Európe si v súčasnosti nevie nájsť prácu. Situácia sa nezlepšuje napriek značnému úsiliu Európskej komisie (EK) tento problém aktívne riešiť. Finančné prostriedky vyčlenené na tzv. záruky pre mladých sú potrebné, no dlhodobo sa poukazuje predovšetkým na ich nepostačujúcu výšku. Problematikou nezamestnanosti mladých a nevyhnutným hľadaním nástrojov, ako im účinne pomôcť sa zaoberali poslanci Európskeho parlamentu (EP) na jeho prebiehajúcom plenárnom zasadnutí.

Dôsledkom vysokej nezamestnanosti u mladých ľudí je absencia potrebných pracovných návykov, nárast frustrácie a s tým spojeného sociálneho napätia v jednotlivých členských štátoch Únie. „Z prieskumov vyplýva, že až tretina mladých ľudí do 29 rokov čelí riziku chudoby a sociálneho vylúčenia,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Význam záruk pre mladých, ako v súčasnosti jedného z hlavných nástrojov EK v boji proti tomuto typu nezamestnanosti je tak nepochybný.

„Problémom je nepostačujúca výška finančných prostriedkov, ktoré boli na záruky vyčlenené. Zároveň je potrebné ich použitie monitorovať, aby sa už aj tak obmedzené množstvo peňazí skutočne dostalo k mladým nezamestnaným a neskončili niekde úplne inde,“ poznamenala europoslankyňa.

Ako ďalej uviedla, implementácia záruk pre mladých financovaná z prostriedkov Európskej únie musí byť naviazaná na ďalšie opatrenia výraznejšie pokryté z národných rozpočtov. Problematike sa venuje aj pripravovaná rezolúcia sociálnodemokratickej frakcie v EP. Okrem krátkodobých peňažných dotácií zdôrazňuje tiež nevyhnutnosť štrukturálnych reforiem.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

„Vidíme to najmä v oblasti odbornej prípravy a vzdelávania mládeže. Veľká časť zamestnávateľov si napriek svojej snahe nevie nájsť vhodných kandidátov s potrebnými zručnosťami a kvalifikáciou. Vzdelávanie je bohužiaľ v mnohom vzdialené od reality, čím následne nevie uspokojiť praktický dopyt na trhu práce,“ poznamenala poslankyňa, podľa ktorej je to aj dôsledok znižovania výdavkov na školstvo počas hospodárskej krízy. „Prostriedkom pre rýchlejšiu tvorbu pracovných miest pre mladých musí byť zároveň aj podpora intenzívnejšej spolupráce medzi rôznymi sektormi národných ekonomík,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices