beňová
Monika Flašíková Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2014 EP.

M. Flašíková Beňová: Ženy nemôžu byť trestané za to, že sú matkami

beňová
Monika Flašíková Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Zastavenie revízie smernice o materskej dovolenke a jej pravdepodobné stiahnutie z legislatívneho procesu je v rozpore s podporou rodovej rovnosti. Európska komisia (EK) si zvolila spiatočnícky prístup ohrozujúci práva žien v rámci Európskej únie (EÚ). Navrhované predĺženie materskej dovolenky zo 14 na 20 týždňov by totiž znamenalo výraznejšiu ochranu pracujúcich matiek. Je tiež jedným z účinných opatrení, ktoré môže napomôcť pri riešení nepriaznivého demografického vývoja v Európe.

Stiahnutie smernice upravujúcej dĺžku trvania materskej dovolenky zo súčasných 14 na 20 mesiacov má byť súčasťou programu regulačnej vhodnosti a efektívnosti REFIT. „Ciele REFIT z hľadiska potreby zefektívnenia právnych predpisov a znižovania regulačnej záťaže zo strany EK sú v poriadku. Musia sa však uplatňovať tam, kde táto neefektívnosť skutočne existuje. Predĺženie trvania materskej dovolenky tou oblasťou určite nie je,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová.

Zdôvodnila to aj tým, že podstatná väčšina významných zamestnávateľov, vrátane nadnárodných spoločností sa nestavala proti zámeru predlžovať trvanie materskej dovolenky.

Komisia svoj zámer obhajuje aj potrebou šetrenia a dôsledkami hospodárskej krízy. „Vyhováranie sa na ekonomickú krízu v tomto prípade zásadne odmietam. Sociálne práva žien týkajúce sa materstva a výchovy detí jednoducho musíme vedieť zabezpečiť bez ohľadu na hospodársku situáciu,“ uviedla europoslankyňa, podľa ktorej ženy v oblasti zamestnávania jednoducho nemôžu byť trestané za to, že sú matkami.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

„V súčasnosti sa to však deje a vidíme to najmä na podmienkach, ako aj ohodnotení žien na trhu práce ,“ poznamenala poslankyňa. Ako dodala, zlepšenie podmienok pre ženy matky a ich vznikajúce rodiny, vrátane predĺženia trvania materskej dovolenky, prináša pozitíva aj z hľadiska nepriaznivého vývoja demografickej krivky v Európe. „Starnutie populácie v EÚ si akútne vyžaduje riešenia. Zlepšenie podmienok pre ženy na materskej dovolenke ich jednoznačne motivuje k tomu, aby sa nebáli mať viac detí,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

O ram

Odporúčame pozrieť

zena

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Europoslanci naliehajú na Radu, aby do Charty základných práv EÚ pridala sexuálnu a reprodukčnú zdravotnú …

Consent choices