Fico skritizoval summit Rady Európy, nepáčilo sa mu nočné rokovanie

fico
Róbert Fico, slovenský premiér. PHOTO: Flickr.

Rokovanie európskej dvadsaťosmičky na summite Rade Európy v Bruseli sa natiahlo do neskorých nočných hodín. Lídri hovorili o možnosti sprísnenia sankcií voči Rusku a tiež o osadení politických postov v Únii.

Premiér Robert Fico na rokovaniach nechýbal. Hneď po prílete sa stretol s kolegami z Vyšehrádskej štvorky. Následne sa presunul na samotný summit dvadsiatich ôsmich európskych premiérov.

„Neviem, či nemajú čo robiť po nociach, ale ja by som dal prednosť normálnemu dennému rokovaniu. Nedá sa nič robiť, musíme sa prispôsobiť,“ kritizoval Fico.

Sankcie voči Rusku

Rada preberala aj situáciu na Ukrajine a sankcie voči Rusku. Tie chcú uvaliť na ruské spoločnosti. „Ak sa rýchlo nevyriešia vzťahy medi Ruskou federáciou a Ukrajinou ohľadom dodávok zemného plynu, krajiny nášho regiónu môžu byť na jeseň ohrozené,“ konštatoval premiér.

Tranzit plynu z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko premiér poistil. „Máme pripravené náhradné varianty cez dva náhradné body reverzného toku plynu z Českejrepubliky a Rakúska,“ ozrejmil Fico.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

300 miliárd eur

Novozvolený predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker priblížil plány na naštartovanie ekonomiky.

„Predseda Európskej komisie prišiel s návrhom na obrovskú podporu hospodárskeho rastu a zamestnanosti. Hovorí o sume až tristo miliárd eur, ktoré by nová Komisia chcela naliať do podpory európskej ekonomiky,“ ozrejmil premiér slová Junckera.

Na obsadení troch voľných pozícii v Komisii sa lídri pokúsia dohodnúť na ďalšom summite, ktorý bude na konci augusta.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices