Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 28. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

GRÉCKO

Ministri financií eurozóny sa ešte v piatok 4. júla zhodli na tom, že Grécku by mala byť uvoľnená ďalšia časť pomoci v objeme 1 mld. EUR. V pondelok 7. júla to oficiálne odkleplo aj predstavenstvo dočasného eurovalu [EFSF], z ktorého Grécko pomoc čerpá. Uvoľnenie prostriedkov bolo naviazané na splnenie sady podmienok stanovených v apríli. Jedná sa o druhú subtranžu z objemu 8,3 mld. EUR, ktorého uvoľnenie sa dohodlo v úvode roka. Poslednú miliardu z tejto sumy Gréci dostanú po splnení ďalších podmienok. V súvislosti s hodnotením Grécka sa však z prostredia vrcholných predstaviteľov EÚ opäť objavujú správy, že krajina v plnení podmienok memoranda zaostáva a zrejme bude nevyhnutný ďalší balík pomoci.

Grécko uplynulý štvrtok uskutočnilo očakávaný predaj trojročných dlhopisov a napĺňa tak svoj cieľ znovuvybudovať svoju výnosovú krivku. Ešte v apríli sa krajina vrátila na trh z dlhoročného exilu predajom dlhopisov so splatnosťou 5 rokov. Štvrtková aukcia prilákala dopyt investorov v objeme 3 mld. EUR, z ktorého grécka strana akceptovala polovicu, teda 1,5 mld. EUR“, uviedla Dana Špacírová, analytička Poštovej banky. Finálny výnos do splatnosti bol stanovený na úrovni 3,5 %, čo grécki predstavitelia označili za úspech a prejav dôvery investorov voči krajine aj v nie celkom priaznivom období. Aspoň tak Grécko ospravedlnilo tieto nie celkom oslnivé výsledky. Aj samotné Grécko totiž predpokladalo, že investori si vypýtajú len približne 3 % a za tento úrok bolo Grécko pripravené umiestniť na trhu aj dvojnásobne väčší objem bondov, než sa stalo.

PORTUGALSKO

Portugalská banka Banco Esprito Santo, ktorá bola uplynulý týždeň spúšťačom veľkého výpredaja na poli akcií európskych bánk, bude mať nové vedenie. Tamojšia centrálna banka Bank of Portugal najskôr upokojovala investorov, že banka má dostatočný objem kapitálu a následne urýchlila proces zmeny v jej vedení. Uplynulú nedeľu sa v banke uskutočnilo mimoriadne zasadnutie, na ktorom došlo k vymenovaniu nového generálneho riaditeľa a ďalších členov predstavenstva. Nový CEO Vitor Bento nemá žiadnu spojitosť s materskou skupinou alebo doterajším predstavenstvom. Práve materská skupina sa minulý týždeň postarala o rozruch a následný výpredaj, keď nedokázala načas splatiť časť svojho krátkodobého dlhu. Akcie banky Banco Esprito Santo stratili minulý týždeň viac ako tretinu trhovej hodnoty a stiahli so sebou nadol nielen akcie iných bánk eurozóny, ale aj väčšinu portugalských aktív.

MAĎARSKO

Ratingová agentúra Fitch minulý týždeň vo svojom stanovisku uviedla, že banky pôsobiace na maďarskom trhu budú potrebovať od svojich matiek nový kapitál, aby sa dokázali vyrovnať so stratami, ktoré prinesie balík opatrení spojených s cudzomennými pôžičkami. Agentúra má zároveň v úmysle prehodnotiť ratingy bánk pôsobiacich na mimoriadne krehkom maďarskom trhu. Viaceré bankové skupiny, ktoré majú svoje zastúpenie aj na maďarskom trhu, už počítajú očakávané straty.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

BRICS

Ruský minister financií Siluanov uplynulú stredu oznámil, že krajiny BRICS [Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika] na svojom tohtotýždňovom summite podpíšu dohodu smerujúcu k vytvoreniu vlastnej rozvojovej banky do roku 2016. Spoločnosť dostane názov Nová rozvojová banka a sídlo by mala mať v indickom Dillí alebo čínskom Šanghaji. Krajiny majú zároveň v úmysle vytvoriť svoju vlastnú podobu menového fondu. Tieto plány nie sú úplnou novinkou, keďže krajiny BRICS ich komunikovali už v minulom roku po tom, ako Fed ohlásil plánovaný tapering a priniesol tak odlev kapitálu z rozvíjajúcich sa krajín, ktoré z mimoriadne voľnej menovej politiky Fed-u ťažili.

CYPRUS

Jednorazové mimoriadne zdanenie vkladov majetnejších klientov v dvoch problémových cyperských bankách bolo vlani jednou z podmienok záchranného programu pre dlhmi sužovaný ostrov. Klienti bánk Laiki a Bank of Cyprus s vkladmi nad 100 tis. EUR tak prišli o časť svojich vkladov, pričom akousi „náplasťou“ im mala byť konverzia zhabaných peňazí do akcií Bank of Cyprus. Klienti, medzi nimi mnohí majetní Rusi a Briti, sa tak nedobrovoľne stali akcionármi tejto banky. Klienti sa teraz snažia svoje podiely v banke odpredať a aspoň čiastočne tak zmierniť straty, ktoré minulý rok v marci utrpeli. Akcie banky sa aktuálne obchodujú za necelých 21 centov za akciu a v uplynulých dňoch sa s nimi uskutočnili obchody v hodnote takmer 30 mil. EUR. Záujem o akcie banky prejavili najmä rôzne hedžové fondy zamerané na tzv. distressed debt, teda nekvalitný lacný dlh.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices