juncker
Jean-Claude JUNCKER, kandidát EPP na predsedu Európskej komisie. PHOTO: © European Union, 2014

INESS: Juncker je dokonale nekonfliktný, bez vyhraneného názoru – a bez nápadov

juncker
Jean-Claude JUNCKER, nový predseda Európskej komisie.
PHOTO: © European Union, 2014

So skóre 422:250 hlasov Jean-Claude Juncker až nečakane ľahko nakoniec dobil kreslo šéfa Komisie. Je to politik od kosti – do politickej strany vstúpil vo veku 20 rokov, hneď po skončení univerzity nastúpil ako sekretár v luxemburskom parlamente a postupne sa vypracoval až na štvornásobného premiéra Luxembruska. Ako šéf Eurogroup bol jedným z hlavných strojcov európskych protikrízových opatrení.

Na čelo sa nedostal žiaden franúzsky socialista, ani nemecký konzervatívec

Brusel si vydýchol. Na čelo sa nedostal žiaden francúzsky socialista, ani nemecký konzervatívec, čo by znamenalo len väčší konflikt medzi týmito dvoma štátmi. Juncker je dokonale nekonfliktný, bez vyhraneného názoru – a bez nápadov. V úvodnej reči ohlásil potrebu pripraviť 300 miliardový investičný plán, ktorým sa má EÚ vykúpiť zo sedem rokov trvajúcej krízy, istoty pre mladých ľudí, prehĺbenie integrácie. Čiže vlastne všetko čo doteraz nezabralo.

Aby si trocha udobril Britov, prisľúbil im férovú dohodu v budúcnosti a samozrejme zmenšovanie európskej byrokracie. Bez tohto prísľubu sa v Bruseli už ani mikrofón neoplatí zapnúť.

Pozície ministrov zahraničných vecí EÚ a Prezidenta Rady majú ešte päť mesiacov na nájdenie náhradníkov. Ako sme už minule spomínali, Francúzsko ako nového komisára vyslalo bývalého ministra financií Moscoviciho, ktorý pokukuje po ekonomických kreslách. Osoba jedného zo spoluvinníkov úpadku francúzskych verejných financií sa nepozdáva Nemcom. Schauble ešte diplomaticky „vyjadril pochybnosti“, ale rozpočtový expert CDU Norbert Bartle to povedal natvrdo: “Ak ustanovíte za komisára pre ekonomiku francúzskeho ministra, ktorý nespravil absolútne nič pre to, aby Francúzsko dodržalo Pakt stability, je to ako keby ste chceli vyhnať čertov diablom.“

Ale ani Cameron nomináciou Úniu nepotešil. Okrem toho, že spravil zmeny v kabinete a vytiahol hore niekoľko euroskeptickejších ľudí, do Bruselu chce poslať Lorda Hilla. Ten nemá správny kádrový profil, podľa predsedu parlamentu Schultza má „radikálne antieurópske názory“ a je možné, že bude odmietnutý.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices