Ropa Brent za týždeň opäť zlacnela, Euro bez väčších výkyvov

ropa brent
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ropa Brent aj počas uplynulého týždňa takmer nepretržite zlacňovala a pripísala si už tretí týždeň cenového poklesu v rade. Už v pondelok sa jej cena znížila na mesačné minimum 110,24 USD za barel po správach, že Líbya sa pripravuje na obnovu exportu ropy z dvoch prístavov, ktoré boli takmer rok zatvorené.

V utorok zlacnela severomorská ropná zmes na 108,94 dolárov za barel po tom, ako sa k očakávanej zvýšenej ponuke ropy z Líbye pridali obdobné správy aj v prípade Iraku. V poklese pokračovala cena ropy Brent aj v stredu, keď sa dostala na úroveň 108,28 USD za barel z dôvodu výraznejšieho než očakávaného rastu zásob benzínu v USA.

Len vo štvrtok si ropa Brent pripísala cenový rast, aj to však len mierny na úroveň 108,67 USD za barel. Už v piatok ale barel európskej ropy zlacnel na 106,66 dolárov a jeho cena sa tak dostala najnižšie za tri mesiace. Za celý uplynulý týždeň ropa Brent zlacnela o – 3,6 %, medzimesačne bola v piatok lacnejšia o – 2,5 %, no medziročne bola jej cena stále o 4,3 % vyššia.

Euro sa minulý týždeň držalo v okolí hladiny 1,3600 EURUSD

Podľa Dany Špacírovej, analytičky Poštovej banky, bolo pondelkové obchodovanie na menovom páre EURUSD bolo prevažne pokojné, keďže na trhu chýbali zásadnejšie zverejnenia. Hneď v ranných hodinách prišli dáta z nemeckého priemyslu v podobe májovej produkcie, ktoré zaostali za očakávaniami a euro tak zrazili mierne nadol.

Dopoludnia sa euro voči doláru obchodovalo prevažne pod hladinou 1,3600 EURUSD, ktorá vytvárala určitú rezistenciu, teda úroveň brzdiacu prípadné posilnenie spoločnej meny. Ani utorok nepriniesol na devízový trh väčší vzruch a euro sa voči doláru naďalej obchodovalo v pohodlnom okolí hladiny 1,3600 EURUSD. Pred mikrofóny sa postavili viacerí predstavitelia ECB, ktorí však len dookola omieľali staré známe formulky, že úrokové sadzby v eurozóne zostanú nízko po dlhší čas a že kurz eura nie je predmetom cielenia v podaní ECB.

Stredajšie obchodovanie na menovom páre EURUSD sa až do príchodu amerických obchodníkov k monitorom nieslo v pokojnom duchu a euro sa voči doláru držalo na dohľad hladiny 1,3600 EURUSD. Už okolo štvrtej popoludní ale euro výraznejšie posilnilo smerom k úrovni 1,3640 EURUSD a to bez toho, že by na trh presiakli nejaké zásadné správy. Bola to skôr len krížová reakcia na vývoj iných menových párov a krosov.

Časť týchto ziskov euro do večera stratilo, no po zverejnení zápisnice z ostatného zasadnutia amerického Fed-u sa opäť vyšvihlo nahor až k úrovni 1,3650 EURUSD. Minútky zo stretnutia amerických centrálnych bankárov totiž neboli také jastrabie, ako sa očakávalo. Fed potvrdil, že ak sa ekonomický výhľad zásadne nezhorší, kvantitatívne uvoľňovanie sa stane minulosťou v októbri.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Po stredajšom zverejnení zápisnice z ostatného zasadnutia amerického Fed-u sa tak euro voči doláru dostalo nad hladinu 1,3650 EURUSD. Dlho sa tu ale neohrialo a už vo štvrtok zamierilo nadol, pričom opäť testovalo aj hladinu 1,3600 EURUSD. Dôvodom oslabovania eura boli najmä neuspokojivé dáta priemyselnej produkcie z viacerých krajín eurozóny, ktoré opäť poukázali na zraniteľnosť európskej ekonomiky.

Pod pokles kurzu spoločnej meny eurozóny voči doláru sa ale podpísali aj obavy o bankový sektor v Portugalsku. Piatok bol na udalosti chudobný a euro tak nedostalo žiadny impulz k výraznejšiemu kurzovému pohybu. V posledný obchodný deň uplynulého týždňa sa tak euro voči doláru obchodovalo v tesnej blízkosti hladiny 1,3600 EURUSD, kde napokon týždeň aj uzavrelo. Kurzy mien našich susedov zo stredoeurópskeho regiónu boli uplynulý týždeň voči euru stabilné a v celotýždennom zúčtovaní si len nepatrne polepšili.

Poľský zlotý sa v piatok večer voči euru obchodoval na úrovni 4,1410 EURPLN a za týždeň tak voči spoločnej mene eurozóny posilnil o necelé dve desatinky percenta. Nepatrné posilnenie na úroveň 310,15 EURHUF si zaknihoval aj maďarský forint. Tradične najstabilnejšou bola česká koruna, ktorej kurz sa voči euru aj uplynulý týždeň držal v okolí hladiny 27,440 EURCZK.

Britská centrálna banka sadzbami nepohla

Britskí centrálni bankári vo štvrtok naplnili očakávania a základnú úrokovú sadzbu na ostrovoch ponechali na úrovni 0,50 %, na ktorej sa sadzba drží už od marca 2009. Zápisnica zo zasadnutia bude zverejnená o dva týždne a preto žiadne bližšie informácie o tom, akým smerom sa uberajú myšlienky bankárov zatiaľ nepoznáme. Práve BoE sa však podľa minulých vyjadrení jej predstaviteľov stane prvou veľkou centrálnou bankou sveta, ktorá pristúpi k sprísneniu menovej politiky prostredníctvom vyšších sadzieb.

Guvernér BoE Mark Carney už naznačil, že k prvému „hiku“, teda zvýšeniu sadzieb, by mohlo dôjsť skôr, než to započítava trh. K zvyšovaniu úrokových sadzieb za Lamanšským prielivom by tak mohlo podľa nášho názoru dôjsť už na prelome rokov 2014 a 2015.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices